Konečně! Konečně si mě našla #spolupráce, která mi dává smysl, protože z ní mohou benefitovat všechny zúčastněné strany, včetně čtenářů blogu a sledujících mého instagramového účtu! Tímto vám nadšeně představuji HoppyGo – platformu pro sdílení vozů, která spojuje majitele aut, kteří jej nevyužívají každý den, s těmi, co by si ho rádi půjčili.

Z HoppyGo můžete mít radost hned 4 x!

  1. Přes HoppyGo můžete nabídnout svoje vozidlo na dny, kdy jej sami nepotřebujete a přivydělat si extra peníze do rodinného rozpočtu. Osobně mi to dává největší smysl u 2. auta v rodině, které v nějaké fázi (týdne/měsíce/roku) nevyužíváte.
  2. Můžete si auto půjčit. Doma už od začátku divné „koronadoby“ sníme o tom, jaké by to bylo mít multivan/ karavan nebo obytňák, a ze všeho nejvíc VW California. Než si ale tak drahou záležitost (ne)pořídíme, chceme si to alespoň na víkend vyzkoušet.
  3. Samozřejmě pro vás mám jako správný influencer slevový kódíček: „mazanamatka“. Se zvacím kódem dostanete 500 Kč na první rezervaci. Pokud se rozhodnete půjčovat i své auto, po první realizované zápůjčce dostanete ještě extra odměnu 1000 Kč.
  4. A v neposlední řadě se mi líbí princip sdílené ekonomiky obecně. Je to budoucnost a u aut obzvláště! Na HoppyGo se dají navíc půjčit i elektromobily, včetně nové ŠKODY ENYAQ iV. (Tu mám na seznamu přání k vyzkoušení hned po VW California.)

Dopodrobna ještě sepíši svoji dosavadní zkušenost s HoppyGo. Článek budu průběžně doplňovat.

Kromě často kladených otázek mám pro vás i pár vlastních postřehů, které vám mohou ušetřit čas při seznamování se s HoppyGo.

všechny výhody začínají registrací v aplikaci

Registrace v aplikaci trvá přibližně 5 minut. Tedy za předpokladu, že u sebe máte peněženku s občanským i řidičským průkazem. A jste ochotni se si s každým jednotlivým dokladem vyfotit i selfie. To mě třeba zaskočilo – pustila jsem se do registrace po uspání Medy, odlíčená a s turbanem na hlavě. Takže moje registrace byla nakonec odložena na druhý den ráno. 

Selfie s OP celkem překvapilo.

1. Přivydělejte si pronájmem vozu ve dnech, kdy jej sami nepoužíváte

Jelikož beru vždycky všechno strašně vážně a zodpovědně, zamířila jsem i na benzínovou pumpu – auto před nafocením umýt, vyluxovat a vytepovat dětskou autosedačku. Mimochodem samoobslužné parní tepování je můj #maznytip roku. Tepovač jsem našla na benzínce Tesco v Letňanech (v rámci IMO automyčky) a v Praze by měla být ještě na Chodově a u čakovického Globusu. Úplně dole na odkazu je i mapa všech parních tepovačů po ČR. Já platila 30 Kč za 1 minutu použití, bez saponátu a na vyčištění autosedačky to časově bohatě stačilo. Taky mi už od ledna svítilo upozornění, že mám jít na pravidelný servis. Takže i servisní kontrolu mám v pořádku. A velmi doufám, že takto k tomu přistupují všichni majitelé vozů. Koneckonců v aplikaci se dává majitelům i řidičům hodnocení, takže s největší pravděpodobností ano.

Registrace vozu je pak na dalších 10 minut.

Kolik na zapůjčení auta můžete vydělat?

Sami si nastavíte cenu, za kterou chcete svůj vůz nabídnout. Já se snažila orientovat podle obdobných aut v nabídce, ač přesně můj typ auta (Volvo V40) tam ještě nebyl nahrán. A od začátku jsem si spíš říkala, že dám „spíš víc“, aby mi zisk ze zápůjčky kompenzoval mé obavy. Ale to ještě rozeberu, až si někdo moje auto opravdu půjčí. Aktuálně mám nastavenou cenu za 1 den na 1700 Kč, s tím, že pro toho, kdo si auto půjčí bude auto nabízeno za 2437 Kč (po přidání povinného pojištění, a provize HoppyGo). Zároveň se dá nastavit sleva při zápůjčce na více dní (3-6 dnů, 7-13 dnů, 14-29 dnů, 30+ dnů). Fleet Manager z HoppyGo mi doporučil dát spíš 1500 Kč, tak když mi delší dobu nepřijde žádná poptávka, cenu snížím a uvidíme. Pro lepší představu uvedu některá data (za rok 2021): Na platformě je registrováno 150 000 uživatelů, auta zapůjčovalo 1258 majitelů, kteří průměrně utržili 29 610 Kč. Opět průměrně! se auta půjčují na 4-5 dní, ale stalo se i to, že si někdo rezervoval auto na celých 365 dní vkuse.

Než potvrdíte rezervaci, můžete se podívat na hodnocení řidiče jinými majiteli. Všichni rezervující si projdou stejným ověřovacím procesem – taky museli nafotit všechny své doklady, včetně selfie, kterou zkontroloval tým HoppyGo. 

Všechny zápůjčky jsou pojištěny společností UNIQA. Pojištění platí řidič, nikoliv vy. V případě nehody je k dispozici 24/7 asistenční služba, která je už zahrnuta v ceně pojištění. 

Auto půjčíte jen tehdy, když jej sami nepotřebujete

Vy rozhodujete, kdy bude vaše auto zapůjčeno. Sami si nastavujete kalendář dostupnosti podle vašich možností. Nejvíce žádané jsou zápůjčky na víkend, většinou od pátku do neděle. Což se mi přesně hodí. Své auto totiž používám hlavně v pracovní dny, na víkendy jezdíme společně manželovým větším autem, kam se vejde 150 tašek i sportovní kočárek. 

Nastavení dostupnosti

Auto se předává osobně, ale jde to i bezkontaktně. Během předání pořídíte fotografie vozu a ověříte identitu řidiče, vše online (je potřeba mít data v telefonu nebo se připojit přes wifi). 

2. Půjčte si auto jen na dny, kdy jej skutečně využijete

Rezervace a zapůjčení vozu je na 3 kliky.

Když už máte registraci, jde to ráz na ráz. Já vybrala už několikrát zmiňovanou Californii s možností vyzvednutí na Praze 6. Majitel vozu mi volal během minuty po schválení rezervace a domluvili jsme se na čase a místě předání. Nakonec nám vyšel vstříc natolik, že auto dovezl i na velmi blízkou benzinku našemu bydlišti. Detialní instruktáž, kde se co nachází a ovládá trvala asi 35 minut. Zápůjčku jsme si naplánovali na prodloužený víkend, tedy 2 noci a šlo nám hlavně o otestování, jak se nám s Californií bude jezit, jak se bude vykládat, rozkládat a skládat.

Cca poloviny cesty jsem odřídila já – je to samozřejmě náročnější na manévrování než běžný osobák, ale zase máte mnohem lepší rozhled.

Co se kempování týče, jsme docela nováčci, takže si netroufám nic radit. Ale ráda přidám tipy na třídenní výlet na Moravu, vše baby friendly a vše, co píši, ráda doporučím s čistým svědomím, že se nám tam všem moc líbilo nebo nám chutnalo:

1. den: Aqualand Moravia s vyhřívanými bazény (vstupenky doporučuji koupit online, vyjdou mnohem levněji, děti do 6 let vstup neplatí) a po cestě zastávka v Humpolci (na oběd Fabryka, a hlavně zóna pro umění 8smička! s luxusní cukrárnou a stylovým bookshopem).

2. den: Profláknuté Café Fara, kde je lepší si udělat rezervaci nebo dorazit hned na otevíračku v 10:00. Archeopark Pavlov, kde se perfekně zabaví všechny už chodící děti (do 6 let mají vstup zdarma). Náš původní plán bylo navštívit ještě vinařství Lahofer, ale bohužel jsme si nezkontrolovali program a zrovna tam probíhala příprava koncertu. O to víc jsme se mohli v kempu seznámi s Californií. Vychytávek je v autě opravdu dost, takže mě neustále překvapovaly nějaké nové schovky nebo doplňky.

3. den: Ranní káva ve Znojmě v Balance coffee, kde nás mile překvapil i pidi dětský koutek. A hřebem celého výletu byla návštěva areálu Vrunoff. Boží zábavní park pro děti, kde je vše vkusné a pokud možno z přírodních materiálů. Najdete tam 3D bludiště v korunách stromů, lankovky, skluzavky, dráhu pro traktůrky, nafukovací trampolíny a všechny možné prolejzačky.

Vrácení auta trvalo přesně 7 minut, opět na blízké benzínce. Californii jsme samozřejmě umyli vapkou a vnitřek vyluxovali. I za 3 dny dostane auto dost zabrat. Majitel si všechno v rychlosti zkontroloval, nafotil fotky do aplikace, zapsal nájezd a bylo. Za mě super zážitek!

V tuhle chvíli mám zatím jen jeden postřeh: Když si auto rezervujete na 24 hodin, je to účtováno jako jeden den, i když si jej vyzvednete třeba v sobotu v 10:00 ráno a v 10:00 ráno jej v neděli vrátit. Pokud si ale půjčujete vůz na více dní, už půjčovné účtuje za kalendářní dny. Na druhou stranu se vám může podařit dosáhnout na slevu za delší výpůjčku a to se mně v případě Californie na 3 dny stalo. Cena vychází na 9775 Kč od pátku od rána do neděle do večera. Na výběr bylo pak standardní (+ 1705 Kč) nebo prémiové pojistné (+ 2131 Kč), jedno si vybrat musíte, plus vratná kauce 1000 Kč.

Pokud se zápůjčkou zatím váháte, můžete si zatím do aplikace nahrát registrační kód „mazanamatka“, ať vám pak neuteče odměna (za první zápůjčku = 1000 Kč nebo výpůjčku = 500 Kč).