Ne, že bych po tom nějak pátrala, ale informace mi přistála do e-mailu sama v rámci jednoho newsletteru, který ze zajímavosti odebírám. Respektive link na státní aplikaci, která vám odhadovaný starobní důchod na dva kliky vypočítá. A to už jsem ze zvědavosti neodolala. Potvrdilo se mi, že na státní podporu rozhodně nemohu spoléhat. Jednak protože pracuji celý život pouze na IČO, ale kvůli stále se oddalujícímu věku stanovanému pro odchod do starobního důchodu. A také hlavně kvůli inflaci. Nebudu vás napínat, vyšlo mi 9 200 Kč a nástup do důchodu za 29 let (po rmanuálním doplnění studia pak 13 200 Kč a 27 let).

Jestli jste také zvědaví, klikněte na Informativní důchodovou aplikaci na ePortálu ČSSZ tady. Pro snazší orientaci v přihlašovacím postupu doporučuji výpočet provádět na počítači. Myslím, že se zvládnete přihlásit i bez návodu, ale kdyžtak přímo na nabízeném odkazu je v úplně v dolní části stránky instruktážní video. Přihlášení je opravdu na dva kliky – buď přes eIdentitu nebo přes Datovou schránku.

Stát vytvořil tuhle kalkulačku zřejmě proto, aby si každý občan ČR mohl orientačně spočítat svůj důchodový věk, jak vysoký nebo spíš nízký by mohl být váš starobní důchod. A kolik let sociálního pojištění vám ještě chybí pro odchod do státní penze.

Informativní důchodová aplikace
Ukázka z mé výstupní zprávy z Informativní důchodové aplikace od ČSSZ

V kalkulačce si pak můžete přidat ještě dobu studia, další neevidované zaměstnání nebo samostatnou výdělečnou činnost. Po doplnění studia mi přeskočila původní částka z 9 200 Kč na 13 200 Kč. Což mě nevýznamně potěšilo, ale stále si raději nechci představovat, co si za takovou částku budu moci za 30 let dovolit.

FIRE

Dneska to byl extrakrátký příspěvek, ale s o to důležitější zprávou. Máte nejvyšší čas si začít tvořit vlastní finanční plán na odchod do důchodu. Jako inspiraci můžete použít pojem FIRE, který napíšete do Googlu. Napovím, že se jedná o zkratku “Financial Independence Retire Early.” Tak hodně štěstí!