Oblečení pro miminko na první 4 měsíce (= velikosti 50 & 56).

Původně jsem chtěla sepsat komplet informace o výbavičce najednou, ale nákupy dětského oblečení si nakonec vysloužily vlastní článek.

Opět začnu základním #mazanymtipem, že vše se odvíjí podle ročního období, kdy se miminko narodí. Ale jako naschvál to, že jsme těhotné, zjistíme přesně v opačnou dobu.
A většina nastávajících maminek se pustí do nákupů hned po prvním trimestru, kdy screening potvrdí, že je vše v pořádku. Takže to obvykle dopadne tak, že pro zimní miminko začánáme nakupovat v létě – věci s krátkým rukávem, protože je to všechno strašně rozkošné, roztomilé (a ve výprodeji), že?

JAK NAKOUPIT JEN TO OBLEČENÍ, KTERÉ MIMINKO SKUTEČNĚ VYUŽIJE?

Jelikož jsem tabulkový mág nebo spíš šílenec, tak jsem si zapisovala do Google sheetu: 

  • konfekční velikost oblečení, které jsem pořídila;
  • kalendářní měsíc/měsíce, kdy bude věc „akorát“;
  • popis oblečení (hlavně kvůli barvě, aby to ladilo🎀 a šlo kombinovat s ostatními kousky),
  • nákupní cenu.

Tabulku jsem si tak mohla při každém, online i offline, nákupu otevřít na telefonu
a v reálném čase si zapisovat, kolik toho od jaké velikosti už mám pořízeno. Naše Meda se měla narodit na konci února/začátkem března 2020, takže spadala do kategorie „zimní miminko“. (První) těhotenství jsem měla potvrzené od léta 2019. Takže všechny ty krásné letní legínky, šatičky a bodýčka s krátkým rukávem jsem musela vybírat ve velikosti 62 – 68. Původně jsem chtěla mazaně kupovat jen neutrální barvy. Abych mohla vše využít ještě „příště“, pokud by nějaké příště nastalo. To bylo ale náročnější než jsem se původně domnívala, neboť bílého, šedého nebo béžového oblečení, které nemá navíc někde našitou kraječku, je bohužel v nabídce minimum.

Je mi jasné, že tohle vypisování a tabulky není pro každého. Ale myslím, že i samotné uvědomění si období a následné sledování přibližné velikosti dítěte se hodí! Ještě mám postřeh, že každý výrobce si „jede“ vlastní číslování, takže neznamená, že když si pořídíte něco 68 a něco 74, že to bude různě velké…Nejen vzhledově mě nejvíc oslovily oblečky z Lindexu, kde mají na e-shopu poměrně jasně vypsáno, kolik centimetrů miminko přibližně měří v daném měsíci života. A opravdu to odpovídá realitě. Nebo jsem ještě našla na konci dětské zdravotní průkazky průměrnou délku a váhu holčiček/ chlapečků v příslušném věku.

JAKÉ ZNAČKY M.M. DOPORUČUJE?

V šatníku naší Medy se objevily kousky z Lindexu (většinu jsem nakoupila já sama), z Lidlu (pořizovala moje mamka), z H&M i F&F (byly spíš dárky). Dcera k narození dostala i nějaké dražší kousky. Cool byla například Adidas Originals tepláková souprava, ale složení materiálu a praktičnost střihu je opravdu maximálně na jednu fotku do alba.

Když bych měla zpětně vyhodnotit kvalitu nakoupeného mimi oblečení, tak Lindex je z výše jmenovaných řetězců lehce dražší, ale věci vypadají i po několika vyprání jako nové – neloupe se případný potisk. A ani se neobjevují žmolky. U H&M je podle mého názoru dost přímá úměrnost opotřebení, 3x vyperete a věc vypadá opravdu jako 3x vypraná. C&A, Lupilu i F&F nabízí bavlněné věci, ale po prvním vyprání zcela nového kousku to vypadá, že jste dostali poděděné oblečení. Lupilu body se nám bohužel vytahaly o dvě velikosti a na F&F pyžámkách byly žmolky také hned po prvním vyprání.

Pokud chcete jít cestou maximální kvality, doporučuji kouknout do českého e-shopu Bergam. Pořídíte tam funkční kousky (primárně z merina nebo bambusu), které budete miminku oblékat nejčastěji. Výsledná cena za jedno nošení vás pak dost pravděpodobně vyjde levněji, než když dítěti dáte „cool outfit“ z fast fashion jednorázově. Jako #mazanytip mě napadá:

  1. Merino spací pytel s nohavicemi Kaarsgaren (z merina a bavlny), který umožňuje naprosto volný pohyb nožiček.
  2. Dvouvrstvý overal zn. Celavi, který má vnitřní vrstvu z jemného bambusu a vnější z merina.
  3. Bambusové pyžamko/ overal na zip Geggamoja. Všechny zmiňované kousky jsou rostoucí, to znamená, že doslova vydrží s dítětem růst 2-3 velikosti!

Jestli vám na Bergam.cz něco padne do oka, můj influencerský kód „MAZANAMATKA“ vám navíc sníží cenu košíku o 10 %. (Slevu můžete využít na vše krom značky Kaarsgaren.)

Přehledná tabulka jde použít i na výbavičku z druhé ruky

Nikomu nevnucuji, že si musí pořizovat komplet novou výbavu. Pokud vám někdo nabízí balík obleční na podědění, berte. Mimino stejně neví, co má na sobě. Stačí, když to bude jemné = ideálně bavlněné, bambusové nebo merino. A hlavně čisté. Navíc, tabulka jde sestavit i pro hadříky z druhé ruky – je to jen nástroj, jak mít přehled.

Pro 2. miminko nebylo potřeba dokoupit téměř nic nového.

Ještě chci zmínit, „kolik“se mi zdálo „tak akorát“. Za mě je to na první půlrok od každé velikosti 3x pyžamo, 5x body, 3-5x punčochy/ legíny nebo tepláky. Pro každé roční období se navíc hodí alespoň jeden svetřík/ mikina s kapucí a čepička. Čím později začnete používat věci, co se oblíkají přes hlavičku, tím lépe – pro vás i pro 👶🏻. Takhle úsporný šatník ale vydrží jen do doby, než začnete dávat příkrmy. To i přes dobře upevněný bryndák zvládnu prostřídat zmiňovaný počet věcí během jednoho jediného dne.