Jestli si právě připravujete výbavičku pro svoje miminko, možná se vám budou hodit ještě nějaké #mazanétipy. Článek jsem aktualizovala v 8. měsící své 2. dcery.

PÉŘOVÁ ZAVINOVAČKA

Číslo 1 je za mě bezesporu péřová zavinovačka. Klasickou nadýchanou péřovou zavinovačku jsme používali od narození až do začátku června, nepřetržitě. Jsem si skoro jistá, že kdyby se Meda bývala narodila na podzim, prožila by v ní veškerý dosavadní život. Zavinování (volné, ne napevno) naprosto miluje, takže s přibývajícím teplem jsem musela vymyslet náhradní řešení ve formě metrové zavinovačky z lehčího a prodyšnějšího materiálu. Teď už zavinovačku používáme jen na uspávání v krizovějších situacích, kdy potřebuje takzvaně „ponosit“, protože má nějaké trápení a není schopna usnout sama.
Pokud hledáte levnější alternativu, zkuste se zeptat babičky, zda nemá uložený bavlněný povlak z retro zavinovačky po vás. Materiál bude pravděpodobně 100% bavlna s vysokou gramáží. Takže dost možná i kvalitnější, než seženete na trhu dnes. Pak stačí dokoupit jen péřovou výplň, třeba tady. (E-shop nevypadá nic moc, ale peříčková vložka z Peří Mareš je top a používají ji i výrobci designových zavinovaček).

ČERVENÉ SVĚTLO = SVĚTLO BEZ MODRÉ SLOŽKY

Druhá vychytávka, na kterou přišel můj manžel, je červené světlo na svícení během noci. Už v porodnici mě trápilo, že tam nebyla možnost rozsvítit si v noci jen menší světlo na přebalování nebo zkontrolování miminka, takže jsem si do vozíčku/ pojízdné postýlky svítila mobilem. Zpětně jsem pak objevila na instagramu #mazanytip od @jakodriv, kde prodávají lampičku bez modrého světla (původně určenou na čtení) na USB nabíjení.

Lampička s klipem

Manžel přišel s „plošnou variantou“, a vyměnil nám doma žárovky po celém bytě na chytré řešení Hue od Philipsu. Do ložnice a na přebalování mi nastavil červenou barvu osvícení s intenzitou 5 %, na jeden klik. Já vidím dostatečně na vše, co potřebuji, miminko to neprobere a manžel si vlastně zajistil nerušený spánek i pro sebe.

Během korona pandemie jsme trávili hodně času na chalupě, kde bohužel chytrou domácnost rozhodně nemáme. Tam jsem si poradila tak, že jsem na starožitnou stolní lampičku, se stínítkem z broušeného skla, navlékla červený potah od polštáře. Designovka to teda není, ale pořád to hodnotím lépe než světýlko na telefonu. Každopádně tohle řešení bych nikomu nedoporučovala!

HOUPÁTKO BABYBJORN

Top 3 určitě znáte – je to houpátko / lehátko BabyBjorn. Fyzioterpeutka ho sice příliš nedoporučovala, ale my jej používali od konce šestinedělí na pohupování, a teď později i při krmení. A proč BabyBjorn považuji za tak „revoluční“ vychytávku? Naše Meda v něm ráda seděla a se zájmem pozorovala třeba točící se pračku nebo jsem ji v létě nechávala na balkónu sledovat chvějící se listí na stromech. Pro mě to znamenalo, v lepším případě, i celých 30 minut klidu na práci navíc. Na první pohled se to nezdá jako mazaná investice (PC se pohybuje obvykle kolem 4200 Kč), ale podařilo se mi jej sehnat díky kombinaci slevových kódů nové za 3060 Kč. Od zboží si vždy schovávám originální obal, manuály i fakturu. Díky této šetrnosti se mi pak daří draží věci prodat za moji kupní cenu nebo jen s opravdu minimální ztrátou.

Teď už asi bez pořadí, ale mám tu ještě pár věcí, které se mi na začátku mateřství zdály jako zbytečné, ale nakonec jsem je používala nebo používám každý den:

  • pratelné přebalovací podložky (pořídila jsem si celkem 4 a myslím, že mi ušetřily minimálně sto jednorázových);
  • držák na kafe ke kočárku;
  • síťovka na kočárek (dělám do ní menší nákupy v supermarketu a nemusím tak tahat nákupní košík);
  • termoska na příkrmy (používám ji třeba i jen doma, že do ní uvařím příkrm během Meduščina dopoledního spánku);
  • rukávník nebo rukavice na kočárek (v samotném vlněném rukávníku mi byla zima, takže jsem si do něj ještě přikoupila vlněné rukavice);
  • slunečník ke kočárku, abych nemusela používat plenu jako clonu a neustále ji posouvat, aby mělo miminko dostatek vzduch, a zároveň mu nesvítilo přímé slunce do očí;
  • a pokud plánujete chodit na plavání, tak mně přijde praktický dětský župan s kapucí.

V příštím životě bych určitě chtěla vyzkoušet (hrací) kolotoč nad dětskou postýlku. Věřím, že by mě nahradil při uspávání během dne. Nebo možná spíš rovnou Hojdavak s houpací pružinkou. Ten by byl býval nahradil moje ruce a záda, klidně 3x – 6x denně. Bohužel jsem tenhle vynález objevila až celkem pozdě. Tak příště!

CO NEKUPOVAT PRO MIMINKO

Co bych naopak nedoporučila a zpětně mi to přišlo jako vyhozené peníze:

  • fusak do autosedačky (využili jsme pouze na cestu z porodnice a 1. návštěvu pediatra, pak už stačila vždy obyčejná dečka);
  • digitální chůvička (pokud bydlíte v bytě nebo vaše mimi spí pouze za jedněmi zavřenými dveřmi, tak sebemenší pláč uslyšíte i bez chůvičky);
  • moskytiéra na kočárek (vytáhla jsem ji 1x v létě, a to ještě jen kvůli tomu, abych si ospravedlnila její pořízení);
  • speciální koš na pleny (Pokud teda máte obří dům nebo speciální místnost na přebalování, kde jiný koš není umístěný, tak to pro vás možná zbytečnost nebude. Koš Tommee Tippee jsem sice původně měla, vč. originál kazet. Ale určitě bych zvládla nosit plenu do obyčejného směsného koše, který se s novým přírůstkem do rodiny stejně vynáší s frekvencí tak 1x denně.)

Monitor dechu, ani odsávačku jsem nepořizovala. A ani jednou mě zatím nenapadlo, že bych něco takového mohla potřebovat.

Nosítko nebo šátek pro „kontaktní rodiče“

Celkem diskutovaný je ještě šátek a nosítko. Osobní zkušenost mám s nosítky od značek Ergobaby a Vatanai (české výroby). U prvního dítěte mi nošení přišlo jako „nice to have“, s druhým už „must have“. A to se nijak přehnaně nesnažím o kontaktní rodičovství. Nosítko využívám při přesunu do podzemích garáží a hlavně ze zoufalství doma na uspávání. Občas si nosítko beru i na krátké pochůzky – odnést balíček do Zásilkovny, koupit jednu zapomenutou věc do večerky. Nebo se mi hodí, když jezdíme autem a někde jen na skok zastavujeme – třeba na nákup.

Jestli se vám osvědčila ještě nějaká další (ideálně neprofláklá) vychytávka, tak mi jí určitě napište, ráda si ji zařadím jako další bod na seznam do příštího života – hned vedle kolotoče a Hojdavaku! Děkuji.