• uplatňuje se v daňovém přiznání podávaném na jaře 2025

Daňové přiznání si už od roku 2011 zpracovávám jako OSVČ sama, a tak mi nezbývá než si každoročně nastudovat změny a několikrát zkontrolovat, jestli jsem opravdu uplatnila všechny možné odčitatelné položky i slevy. Je to tak, i na daň existují moje oblíbené slevy! Nicméně pro jistotu podotýkám, že nejsem certifikovaná daňová poradkyně, jen pouhá nadšenkyně do daňové optimalizace.

Daňové zvýhodnění na dítě za rok 2024

Nejčastěji se setkáte s hovorovým pojmem sleva na dítě, oficiálně jde o daňové zvýhodnění na dítě. Za rok 2024 si ji můžete jako pracující matka také odečíst, pokud jste měla příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání alespoň na úrovni šestinásobku minimální měsíční mzdy (= 18 900 Kč pro rok 2024), konkrétně za letošek tedy větší nebo rovny částce 113 400 Kč.

Zaměstnankyně to mají opět jednodušší. Pokud jste za část roku před nástupem na mateřskou stihla odpracovat zmiňovaných 113 400 Kč, stačí dodat na mzdové oddělení kopii nebo scan rodného listu dítěte a ochotná účetní vám se vším pomůže.

Daňové zvýhodnění na děti se za loňský rok (= 2024) si můžete uplatnit v této výši:

  • na 1. dítě 15 204 Kč ročně, tedy 1 267 Kč měsíčně,
  • na 2. dítě 22 320 Kč ročně, tedy 1 860 Kč měsíčně,
  • na každé další dítě 27 840 Kč ročně, tedy 2 320 Kč měsíčně.

Příklad ze života – pouze pro ilustraci 🙂

Mazaná matka porodila v březnu 2024 své první dítě. Během rodičovské dovolené podnikala a podařilo se jí vydělat více než 113 400 Kč. U osvč se porovnává základ daně, tedy příjmy po odečtení (skutečných nebo paušálních) výdajů. Ve svém daňovém přiznání za rok 2023 si tak bude moci uplatnit daňové zvýhodnění za 10 měsíců (10 *1267 Kč). Sleva se totiž počítá i za ten měsíc, kdy se dítě narodilo (i kdyby to vycházelo na 30. nebo 31.).

Sleva na FIKTIVNÍ dítě, které se narodilo v průběhu roku 2024

Pokud se vám podaří optimalizovat vypočtenou daň na menší částku, než je daňové zvýhodnění na dítě, může se vám dokonce stát, že vám stát vyplatí peníze zpět ve formě bonusu. U žádné jiné slevové položky toto není možné.

Nebo si může slevu na dítě uplatnit otec, ale vždy jen jeden z vás. Příště připravím příklad, jak optimalizovat daňové přiznání pracujícího manžela, když sama jako manželka během rodičovské nepracujete (nebo si vyděláte za celý rok /zdaňovací období/ maximálně 68 000 Kč) & zároveň pečujete o dítě do 3 let věku (nová podmínka od roku 2024).

Odčitatelné položky

Pokud jste si byla zvyklá sama připravovat daňové přiznání ještě před mateřstvím, ostatní odčitatelné položky a slevy už nejspíš budete znát.

Za sebe mohu zmínit, že každoročně uplatňuji tyto odčitatelné položky (oficiálně nezdanitelné části daně):

  • úroky z hypotečního úvěru (protože jsem nemovitost kupovala ještě před zrušením daně z nabytí nemovitosti),
  • dary (v průběhu roku si do složky v počítači ukládám potvrzení za jednotlvé poskytnuté dary, které pak přikládám k daňovému přiznání)
  • maximální částku za penzijní připojištění & DIP.

Odčitatelná položka znamená, že vám reálně ušetří 15 % z uplatňované částky. V případě maximalizace odpočtu za penzijní spoření & DIP (dlouhodobý investiční produkt) je to 15 % z 48 000 Kč, tedy 7200 Kč.

A tyto daňové slevy:

  • slevu na poplatníka, 30 840 Kč (platí pro rok 2024),
  • daňové zvýhodnění na své 1. dítě (letos už za celý kalendářní rok).

Snad jsem vás alespoň trošku navedla, jak se nad daňovým přiznáním dá s dětmi uvažovat.

* článek obsahuje prokliky na externí odkazy