Vysněné dávám raději do závorky, protože jedna věc je umět najít vysněnou nemovitost (u mě by to byl penthouse 6+1, s minimálně stometrovou terasou v centru Prahy, s výhledem do zeleně, 1 minutu chůze od zastávky MHD) a druhá mít ji z čeho zaplatit. Ale rozumíme si.

Jelikož se dost pravděpodobně bude jednat o doposud největší investici v životě, je potřeba k celému procesu přistupovat od začátku pečlivě a systematicky. Svůj puntičkářský přístup sepíši spíš pro inspiraci, třeba se vám nějaký #mazanytip zalíbí, a rozhodnete se jej také aplikovat. V příkladu budu za hledanou nemovitost považovat byt, abych co nejvíce mohla vycházet ze své zkušenosti.

Z mého pohledu je nejdůležitější definovat, na jak dlouhou dobu se v bytě vidíte, a jestli občanská vybavenost odpovídá vašemu životnímu stylu po celou plánovanou dobu bydlení na této adrese. Byt jsem vybírala pro rodinu, ale s vědomím, že ve chvíli, kdy bychom měli 2. dítě ve školkovém věku, bude nám malý. Lokalita mi byla velmi dobře známá, takže jsem měla přehled, kde je v okolí školka, dětská hřiště, škola, lidová škola umění, Sokol, bazény, dětský lékař i obchody a služby.

  1. Víte, co přesně hledáte?
    Když si od samého začátku budete vše sepisovat do tabulky, půjde vám hledání i vyhodnocování mnohem snadněji. Základem je určení: minimální velikosti, ideální lokality, maximální možné ceny, „must have“, a kde zvládnete případně ze svých požadavků slevit.
    Já si do sloupců kopírovala i odkazy na byty, které mi na první pohled padly do oka, a chtěla se k nim znovu vrátit pro pečlivější prozkoumání. Zapisovala jsem si, na kterou nabídku jsem reagovala a na jaké otázky se chci později doptat (někdy v inzerátu informace záměrně chybí). Pokud projevíte zájem o více nemovitostí, díky přehledu se rychleji zorientujete, až vám prodávající zavolá zpátky pro domluvení dalšího postupu. A na první pohled uvidíte, kolik relevantních nabídek je pro vás stále ve hře.
  2. Kde hledat?
    • Na největších realitních portálech na internetu:
      SReality – Nejčetnější nabídka napříč ČR (pro mě nejpřehlednější vyhledávání);
      iDnes Reality – podobně velká nabídka jako na SReality (, ale pro mě nepohodlné hledání).
      Bezrealitky.cz – Oblíbený server pro ty, kteří se za každou cenu chtějí vyhnout koupi přes realitní kancelář. Určitě ušetříte za provizi makléřovi, ale o to víc investujte do právního servisu od 3. strany, neplaťte nic hotově bez dokladu a případnou zálohu i platbu skládejte jedině do advokátní úschovy.
      Pokud hledáte v konkrétním kraji, může existovat i lokální realitní portál. Z těch menších se mi dobře orientuje například na RealHit.
    • Weby realitních kanceláří nebo makléřů, kterých je celá řada. Při snaze je vyhledat přes Google mi byl nabídnut odkaz s přehledem 180+ makléřů. Např. ReMax, Century 21, ERA, Dům realit, M&M reality, Next Reality, Fincentrum a nejméně 173 dalších. Vybrané servery si můžete nakopírovat do záložky ve vaší tabulce a průběžně kontrolovat, jestli se neobjevil nový zajímavý inzerát.
    • Nebo si zadejte poptávku přímo u realitní kanceláře, která působí ve vámi vybrané oblasti. Konec konců, tabulku s požadavky už máte perfektně připravenou, že? 😀 Takže vás to bude navíc stát jen její odeslání mailem.
    • „U přátel“ nebo na jejich facebookové zdi, protože občas někdo nasdílí inzerát svého známého, který o prodeji uvažuje, ale zatím nemovitost neumístil na realitní servery.
    • A jako poslední nabízím procházku po zvolené lokalitě. Sice to nezní úplně nadějně, ale třeba se poštěstí a zahlédnete baner natažený přes balkon s nápisem „prodám“.
  3. Jak?
    Než proniknete do realitního světa, doporučuji otevřít co nejvíce inzerátů, které se vám na první pohled líbí. Hodně jich nejspíš zase rychle zavřete, ale vytříbí se vám „čich“ na opravdu vyhovující a „tady něco nehraje“. Později si můžete nastavit jen hlídacího psa, který nově přidané inzeráty prolustruje za vás, a vy obdržíte do e-mailu jen ty, které splňují základní stanovená kritéria. Bohužel i nabídky od hlídacího psa mají často háček – buď jej odhalíte hned po rozkliknutí inzerátu nebo později při komunikaci s prodávajícím. Reagujte rychle, a při vážném zájmu rovnou volejte s prosbou o rezervaci prohlídky a snažte se domluvit na co nejdřívějším termínu. Abyste mohli říct: „beru, udělejte mi závaznou rezervaci“, musíte mít promyšlené a zajištěné financování. Budete-li potřebovat hypotéku, je dobré si, paralelně s výběrem nemovitosti, zjistit u banky podmínky a možnosti úvěru.

Na co si dát pozor při hledání vysněného bydlení?

Energetická náročnost budovy – shánějte se po tzv. průkazu energetické náročnosti, díky tomuto štítku dopředu zjistíte, jak „drahý“ bude provoz nemovitosti. Osobně bych horší než „C“ nekupovala. Oficiální informace poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu & podrobné vysvětlení najdete zde.


Záplavová oblast – Určitě doporučuji před koupí kontrolu, jestli se vámi vybraná nemovitost nenachází v záplavové oblasti. To můžete udělat snadno pomocí portálu „povodňové mapy„, který vám na základě zadané adresy vygeneruje do e-mailu odkaz na PDF report obsahující zjištění případného nebezpečí výskytu povodně. V roce 2002, kdy se nejen do Prahy přivalila stoletá voda, jsme bydleli kousek od slepého ramene Vltavy. Moje bydliště i škola byly touto povodní výrazně zasaženy (museli jsme se odstěhovat, škola více než měsíc nefungovala, a školní jídelnu rekonstruovali celý školní rok). Proto, i když se mi opravdu líbí „přístav“ Karlín nebo „marina“ Holešovice, nikdy bych si v bezprostřední blízkosti řeky nemovitost z tohoto důvodu nepořídila. Nakonec si nemusíte ani generovat report, stačí když zadáte do Googlu heslo: „Karlín, povodně 2002“, apod.

Jestli se vám zdá, že jsem nějaký užitečný tip opominula, určitě mi napište. Moc ráda jej doplním!