O své první těhotenské excelovské tabulce jsem se vám už zmínila. Přecházela jí ale ještě jedna verze, v níž jsem si „propočítávala“,  kdy by se mi těhotenství nejlépe „hodilo“ s ohledem na ostatní životní plány. Brala jsem v úvahu dokončení všech studijních aktivit, svatbu, cestování, nebo třeba doběhnutí operativního leasingu na auto. Opět se vám to může zdát přehnané, já vím. Navíc když se otěhotnění ani přesně naplánovat nedá. Tady vám dávám za pravdu, protože tenhle Ganttův diagram mi úplně přesně nefungoval.

Na první záložce jsem sledovala, na kolik mě, jako nastávající maminku, vyjde těhotenství.
Doporučuji si od samého začátku schovávat účtenky, jak z lékárny, tak od gynekologa nebo za cvičení/ přípravné kurzy pro těhotné. V dalším článku se věnuji tomu, jak získáte alespoň část těchto výdajů zpět přes zdravotní pojišťovnu

Můj osobní pohled na nákupy v těhotenství

Abychom se chápali správně, tak připomínám, že můj přístup není založený na tom, abych utratila nula a nepořídila si nic, ale abych měla vždy co nejlepší komfort za co nejpřijatelnější finance. Možná by se víc hodilo napsat, že jsem taková efektivní matka :).
Na základě mého seznamu si tedy můžete udělat obrázek, kolik co „stojí“, a jestli se vám taková investice vyplatí. Nebo zda je lepší se rozhodnout pro nějakou alternativu.

A co jsem si tedy pořizovala?

Kyselinu listovou

Co se týče léků, vitamínů nebo doplňků stravy, preferuji vždy co nejvíce pestrou stravu. V obou těhotenstvích jsem ale během 1. trimestru brala kyselinu listovou. Jedno balení, které by mělo pokrýt celé tři měsíce, vyjde okolo 300 Kč.

Screeningy

U gynekologa mám tzv. roční kartu, která za příplatek zajištuje klientům určitou nadstandardní péči. Dokupovala jsem tedy „jen“ upgrade na těhotenskou kartu, která zahrnuje všechna nezbytná i zbytná vyšetření během těhotenství (vč. 4D ultrazvuku). Záleží, jaký je přístup k pacientům na Vaší klinice nebo v ordinaci. Ve větších městech je tlak ze strany zařízení na další a další doplatky. Určitě to ale není nezbytné a nikdo by Vás do extra příplatků neměl nutit.
Kvalita zdravotní péče byla pro mě nejzásadnější, tudíž se projevila i jako nejdražší položka tohoto seznamu (necelé 4 tisíce). Pokud u této položky chcete co nejnižší náklady, můžete doplatit jen prvotrimestrální screening. Ten se pohybuje okolo 1100 -1400 Kč. Toto vyšetření bohužel nehradí zdravotní pojišťovna, ale některé na něj zpětně přispívají.
Já si u OZP nechala část poplatků za těhotenskou kartu proplatit výměnou za nastřádané bonusové kredity.

Těhotenské oblečení – když čekáte zimní miminko

Zpětně mohu říct, že na podzim a zimu stačí jedny jeany nebo „slušnější kalhoty“ a dvoje legíny. Koupila jsem toho samozřejmě víc, ale s odstupem času musím uznat, že třeba ten super těhotenský svetr na velké kulaté břicho jsem stejně poslední dva měsíce nenosila, protože na spodní část těla jsem si byla schopna navléci už jen legíny, a ty se svetrem do pasu opravdu nosit nechcete:). První trimestr nebylo třeba vůbec nic speciálního. 4.-6. měsíc jsem využila nejvíc těhotenské jeany a na poslední trimestr už jen legíny a punčocháče. Takže za mě doporučuji oversized věci z bězného šatníku, volnější šaty a ke všemu superpohodlné legíny nebo bokové punčocháče (mají vyhodu, že končí těsně pod břichem).

Za mě basic zimní těhotenský šatník obnáší: jedny MAMA kalhoty (třeba z HM) a bambusové těhotenské legíny Reparada🎀. HM jeggins/mama jeans se prodávají i na Vinted okolo dvou set a legíny seženete samozřejmě taky levnější. Dobré hodnocení mají například ty z Lidlu. Každopádně cost per wear je i u nových kousků velmi slušné :).

Těhotenské oblečení – když čekáte letní miminko

V druhém těhotenství mi vycházelo nějvětší těhotenské břicho na jaro a léto. Takže jsem řešila úplně jinou skladbu šatníku než s Medou. Pořád se mi ale dařil jistý minimalismus: zůstala jsem věrná Reparáda bambusovým legínám (jedině vyšší gramáž, ty tenčí se vytahají a sjíždí), dvoje biker shorts, pohodlný overal Cache Coeur (unošeno totálně), a celkové těhotenské plavky – taky oc Cache Coeru.

Krémy a oleje proti striím

Za ty jsem v 1. těhotenství dala celé jmění. I přesto, že jsem si pokaždé hledala nejvýhodnější cenu za ml BiOilu a nakoupila si vždy po třech kusech do zásoby. Celkem jsem vypotřebovala asi 11 lahviček/ tub produktů určených na prevenci strií. Aplikováno 2x denně. Ale byla to investice, která se mi vyplatila a nemám ani jednu prasklinku :). Vedle krémů a olejů mě mazání stálo navíc ještě dvě noční košile, které těmi produkty tak nasákly, že po porodu putovaly nelítostně do koše.

Při 2. těhotenství jsem postupně dopotřebovávala všechny krémy a oleje, které byly doma. Tentokrát většinou přírodní a ne nutně měly nápis „na těhotenské břicho“ nebo „proti striím“. I tak to naštěstí zafungovalo. To hlavní kouzlo je asi v pravidelnosti. Naštěstí se mi podařilo najít si čas opravdu každý den.

Cvičení

Nejsem žádná trenérka ani fyzioterapeutka, takže vám raději nechci v tomto směru nic radit. Posledních dvanáct let mám vždy roční členství ve fitku. V mladí jsem totiž vrcholově sportovala. Chodila jsem tedy na skupinové cvičení jógy nebo individuálně do posilovny až do konce 7. měsíce. Posilování břicha a odrazy/dopady jsem úplně vyřadila,  se vším ostatním jsem pokračovala dál, až do posledního trimestru. Jednak jsem nechtěla přibrat víc, než bylo potřeba, a taky mi bylo líto propadnutého členství. Moje klasika, #kolenovrt. Naštěstí obě obavy byly zbytečné. Nabrala jsem celkem 11 kilo a z toho 7 zůstalo hned v porodnici. A jelikož chodím do fitka s nejlepším zákaznickým servisem v Praze, tak mi vyšli vstříc s přerušením členství 🙂 Někdy stačí poprosit a vysvětlit důvod.

Předporodní kurz(y)

Jelikož jsem viděla minimálně patnáct youtubových videí o přípravě na porod, pročetla všechny „mama blogísky“. A tak hodnotím předporodní kurz zpětně jako téměř zbytečný. Jako prvorodička jsem ho ale pro klid duše samozřejmě absolvovala (v porodnici na Bulovce, kde jsem byla i registrovaná). Rychlokurz (2 x 2hodinová lekce) stál 600 Kč, a zpětně mi jej proplatila zdravotní pojišťovna. 

Balíček věcí do porodnice

Poporodní vložky – využila jsem asi 20 obřích vložek a 20 těch menších

Poporodní kalhotky – 6 kusů, doporučuji koupit o číslo nebo klidně dvě větší, budou vám pohodlnější (poslední, co po porodu chcete, aby vás tam dole něco škrtilo:D)

Prsní vložky – v porodnici by mi stačil jeden pár (kvůli ochraně podprsenky od žlutého lanolinu), protože první dva dny mi žádné mateřské mléko téměř neteklo. Rozhodně ne tolik, abych ho musela chytat do nějakých vložek. Doma jsem je pak s prvním miminkem využívala po celou dobu plného kojení, tedy půl roku. Denně je potřeba minimálně jeden čistý pár. V šestinedělí je někdy potřeba vložky měnit i 8x denně. Což je fakt dost.

Kdo nechce kupovat jednorázové, existuje ekologičtější varianta ve formě pratelných bambusových vložek. Za mě jsou bohužel ale dost nepraktické. Špatně se tvarují do podprsenky, jsou vidět pod tričkem a nemají žádnou možnost uchycení, takže nedrží na svém místě.

Kojicí podprsenka HugMe

#mazanytip, který jsem objevila ve 2. těhotenství, je kojicí podprsenka s funkční membránou od HugMe. Je pratelná a dokáže nahradit jednorázové vložky. Na šestinedělí se doporučuje více savá verze Extra. Já si pořídila 2 standardní v béžové barvě. Tělová totiž není vidět pod žádnou barvou oblečení, takže odpadá starost o barevné sladění topu, a ušetříte si drahocené minuty koukáním do skříně. Na obě jsem čerpala příspěvek od zdravotní pojišťovny. Jednu mi proplatila ZP z fondu prevence plně, na druhou jsem proměnila nasbírané body za 1000 Kč příspěvek.

HugMe kojicí podprsenka s membránou Standard

Purelan/ Pure Lanolin – za první týden padla snad celá jedna 37 g tuba (to větší balení). Pak už mě kojení naštěstí nebolelo. Druhé balení už nebylo ani potřeba celé. Zbytek ještě teď příležitostně používám místo balzámu na rty.

Tady se ceny za jednotlivé položky liší podle značky a kvality (uváděno za 1. těhotenství, tedy v roce 2019/2020). Jen pro představu: 40 kvalitních poporodních vložek (kupovaných v akci, samozřejmě) vyšlo na 350 Kč, šestery poporodní kalhotky 280 Kč, dvě velká balení Purelanu dohromady 500 Kč.

Porodní náklady – 1. porod

Samotný (1.) porod a následný pobyt v porodnici mě stál nakonuec nula. Respektive vešerou péči jsem měla hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. A na služby Centra porodní asistence na Bulovce si rozhodně nemohu stěžovat. Naopak, ráda bych dodatečně vychválila a poděkovala své porodní asistentce. Měla jsem totiž obrovské štěstí, že ve službě byla Alžběta Samková. Před porodem jsem se teda dušovala, že budu hned po příjezdu na vrátnici hlásit zájem o nadstandard. Nakonec jsem byla ráda, že jsem ráda, a to doslova! Kapacita porodnice i oddělení šestinedělí byla totiž v době mého příjmu na úplném maximu. Zázrakem na mě vyšlo úplně poslední místo na třílůžkovém pokoji na šestinedělí. Což byla jediná možná varianta, jak mít miminko od samého začátku u sebe.

Porodní náklady – 2. porod

Pro srování ještě doplním, že u 2. porodu jsem mohla využít „nový“ porodní apartán v CPA, protože byl při mém příjedzu volný. Porodní asistentka ale odhadla, že se mi s ohledem na rychlý vývoj porodu tahle investice nevyplatí (tuším 4500 Kč za kažých započatých 24 hodin). Zažádala jsem i tentokrát o nadstandard na oddělení šetinedělí. Napodruhé se na mě štěstí usmálo a vyšel mi nárok na nadstandardní jednolůžkový pokoj na gynekologii, na 5. patře, kde mi umožnili mít i doprovod přes noc. Tohle je oproti roku 2020 celkem novinka. Možnost vyspat se v tichosti a ve tmě oceňuji velice. O pomoci od manžela během prvních 24 hodin ani nemluvím. Opět oproti korona době, kdy jsem rodila poprvé, neskutečný rozdíl. Cena za noc byla na Bulovce 1700 Kč pro mě a 600 Kč pro doprovod = pro manžela. Nelituji jediné koruny.

Vitakarta proplacení účetenky od zdravotní pojišťovny
Pro ilustraci přidávám printscreen ze své Vitakarty (maximální částky vždy závisí na počtu nasbíraných bodů nebo na výši fondu podporující prevenci u vaší konkrétní zdravotní pojišťovny!)

Čaje pro kojící matky
V šestinedělí jsem nepila skoro nic jiného než čaje na podporu kojení. Takže jsem postupně vyzkoušela snad všechny dostupné varianty a značky. Chuť fenyklu & kmínu je prostě nic moc, ale zvykla jsem si. Jako nejchutnější hodnotím granule Hipp. V letních měsících navíc oceníte, že se dá připravit i jako ledový čaj👌🏼 nebo jsem si jej později přidávala k normálnímu sáčkovému čaji. 

A CO SPECIÁLNÍ OBLEČENÍ NA KOJENÍ?

Co se mi rozhodně vyplatilo, byla kojicí tílka. Nosila jsem je prakticky nonstop. Díky nim nepotřebujete už téměř žádné další speciálně uzpůsobené oblečení. V chladnějším období si přes tílko oblečete klasické tričko, které na kojení vyhrnete, ale zároveň nebudete mít pak holá záda ani břicho. Diskrétnější kojicí oblečení, u které se třeba jen vyhnruje horní díl, se může hodit při návštěvě kavárny či restaurace. Já neodolala českým kouskům Reparada a pořídila si jedno bambusové tričko (právě se zmiňovaným „horním“ vyhrnováním). A MAMA šaty, ve kterých jsem pak absolovala všechny rodinné návštěvy.

Vitamíny po porodu & slevový kód na veškeré produkty Verra

Padání vlasů mě potrápilo po prvním porodu opravu hodně. Bohužel se mi tehdy nepodařilo najít doplňky stravy, které by se mohly užívat ihned po porodu, nebo spíš při kojení. Takže mi nezbylo nic jiného počkat na ukončení kojení, což trvalo (pro mě dlouhých) 13 měsíců.

Během druhého těhotenství si mě našla prémiová česká značka Verra. Její produkty mají certifikaci od Státního zdravotnického ústavu. A hlavně vešekeré recence od uživatelů, naprosto na všech eshopech a platformách, jsou její nejlepší vizitkou. V rámci ambasadorství mohu nabídnout 5% slevu na všechny produkty – s kódem „mazanamatka“. Mým favoritem je jednoznačně Verra Komplex po porodu (půlroční kůra).