Snad všechny nastávající maminky vynaloží veliké úsilí a energii na přípravu na porod. Chodí na tři druhy předporodních kurzů, dívají se na youtubová videa o přirozeném porodu a neustále si kontrolují tašku do porodnice, jestli už v ní mají vše, co (si myslí, že) budou potřebovat. Tedy alespoň v mém okolí tomu tak bylo. A zpětně jsem se s novopečenými maminkami shodly, že by bylo bývalo mnohem užitečnější se připravit i na to, co přijde „po tom i potom“, a tím teď nemyslím jen šestinedělí a péči o miminko. Zastávám názor, že čím konkrétněji si své budoucí fungování představíte, tím lépe se na ni můžete připravit.

Samozřejmě nikdo vám není schopen garantovat, že to pak půjde přesně podle nalinkovaného plánu. Já se třeba ze všeho nejvíce těšila, až budu na mateřské vysedávat v hipsterských kavárnách nebo nově otevřených bistrech, a postupně ochutnávat všechny dezerty. Bohužel se mi Meda narodila přesně v den nula první vlny koronaviru, která zasáhla i Česko. Tudíž jsem si na kávu musela celkem počkat. Tu první vytouženou jsem usrkávala z jednorázového kelímku z pod roušky. Každopádně můj původní plán byl mít našetřeno na „kávičkový životní styl“ na tři roky dopředu.

Ať už si svojí mateřskou/rodičovskou představujete jakkoliv, asi bude něco stát a je přinejmenším hřejivý pocit vědět, že „na to budete mít“. Někdo ale dokáže vystačit jen s příspěvky od státu. Já si tolik nefandila a raději si to chtěla nejdříve vyzkoušet nanečisto. Asi úplně nejzodpovědnější by bylo rodinný rozpočet naplánovat ještě před samotným početním miminka. Mě samotnou audit osobních financí napadl až po potvrzení těhotenství. Pokud máte sebemenší obavy, jak období mateřské nebo rodičovské finančně zvládnete, nikdy není pozdě začít sledovat své výdaje. Pouze to, co měříte, můžete zlepšovat.

Pomůže vám mobilní aplikace na sledování osobních financí

Naposledy jsem každý utracený cent zapisovala během semestru v Kanadě, takže jsem tuto praxi jednoduše zopakovala. Nejdříve jsem si do tabulky sepsala náklady, které jsem jako pracující a bezdětná platila každý měsíc.

První kategorií byly fixní výdaje. Ty, které musíte zaplatit, ještě než se vůbec nadechnete, že přeskočil kalendář zase na 1. den v měsíci:

  • zálohy na bydlení (nájemné nebo pokud bydlíte ve vlastním, tak zálohy společenství vlastníků a případně splátka hypotéky),
  • energie (PRE),
  • mobilní paušál & pevný internet,
  • zálohy na sociální a zdravotní, vč. nemocenské (tento řádek se týká jen OSVČ, zaměstnankyním uváděné zálohy sráží zaměstnavatel automaticky z jejich hrubé mzdy),
  • kupony na MHD,
  • Spotify (případně další předplatné aplikací a streamovacích služeb)
  • členství ve fitness centru,
  • manikúra & pedikúra.

APLIKACE SPENDEE NA SPRÁVU FINANCÍ

Kolik utratím za kávičky, restaurace, a celkově za potraviny v obchodě nebo drogérii jsem už tolik přehled neměla. Oprášila jsem tedy aplikaci Spendee a začala si poctivě zapisovat každou jednotlivou účtenku a zařazovat jí do příslušné kategorie. Hned za první měsíc mi vyšla lehce menší částka, než jsem původně předpokládala. Což bylo podle mě právě v důsledku přesného sledování útraty. Nejspíš se mé podvědomí už automaticky začalo připravovat na menší rozpočet.

* Mobilních aplikací na sledování výdajů existuje celá řada. Například Wallet, Debito nebo eÚčty. Osobně mám dlouholetou zkušenost jen s českou Spendee. Bohatě (a to doslova) stačí, když si nainstalujete její neplacenou verzi. Jednotlivé kategorie si i tak můžete uzpůsobit dle svých potřeb a barevných preferencí. I základní varianta nabízí jeden rozpočet ke sledování.

Já si na zkoušku nastavila měsíční rozpočet 20 000 Kč a nazvala jej ne moc překvapivě „mateřská“. K částce jsem dospěla po vydělení rodičovského příspěvku 300 000 Kč, na který mají nárok všechny rodičky v České republice, 15 měsíci. Zmiňovaných tři sta tisíc platilo pro děti narozené do 31.12.2023. Chtěla jsem se připravit na variantu, kdy budu s dítětem doma necelé 2 roky (= 7 týdnů pobírání dávky peněžité pomoci v mateřství plus 15 měsíců rodičovského příspěvku), aniž bych se musela stresovat dodatečnou prací.

OSOBNÍ ROZPOČET

A jaká položka se dá tedy ponížit, aniž by vám klesl dosavadní standard?

  1. Paušál & pevný internet – kontrolovala jsem, jestli skutečně vyčerpám celý balíček dat. A jakmile jsem začala zkoumat paušály, zacílila na mě i konkurenční nabídka, která mě nenechala chladnou. Obětovala jsem čas na informativní hovor s konkurenčním operátorem, a pak ještě dva s mým dosavadním poskytovatelem, ale výsledek mě pozitivně překvapil. Nakonec jsem dosáhla asi trojnásobného počtu dat, jenž není schopná vyčerpat snad celá naše domácnost dohromady, a hlavně za poloviční cenu. Radost mám zatím i každý další měsíc, pokaždé když mi přijde faktura na polovinu původní částky.
  2. Zálohy na sociální a zdravotní (vč. nemocenského příspěvku) – tyto platby odpadají v případě přerušení živnosti zcela. Platbám na nemocenské pojištění u OSVČ se budu ještě věnovat, protože se od nich odvíjí nárok a výše peněžité pomoci v mateřství = „mateřské“.
  3. MHD/ Lítačka – s ohledem na politická rozhodnutí nevím, do kdy bude tato výhoda platit, ale aktuálně jezdíte v pražské MHD jako doprovod dítěte do 3 let věku zdarma, takže z této položky se stane rázem také nula! Potřebujete k tomu jen 20 Kč na průkazku dítěte, kterou si vyřídíte na dopravním podniku nebo občanku (miminka).
  4. Spotify – mám rodinný účet s kamarády, kde přispívám 40 Kč na naší „rodiny“, takže tenhle poplatek si opravdu píši jen pro pořádek. Navíc pouštění zpívánek pro malou je k nezaplacení.
  5. Do fitka nejspíš také nebudete nějaký pátek chodit – já teda určitě ne. Bydlíme ale v kopci, takže si sportovní aktivitu mohu dopřát někdy i 3x denně.
  6. Manikúra & pedikúra – celý svůj „předmateřský“ život jsem chodila poctivě každých 14 dní, protože pohled na odrůstající gelové nehty mě rozčiloval. Ihned po prvním ultrazvuku mě ale doktorka vyděsila, jak mohou být umělé nehty nebezpečné pro plod, že jsem se jich ještě týž týden zbavila.

Je mi jasné, že veškeré náklady jsou hodně individuální. Jen jsem chtěla ukázat, že spoustu z nich můžete ponížit, nebo dokonce eliminovat, a nebude vás to stát téměř žádné úsilí.

A na závěr si dovolím ještě jeden můj oblíbený příklad, který můj životní standard vždy zachrání:

„Když si nekoupím další kabelku za 4 tisíce, kterou stejně s kočárkem nevyužiji, tak si mohu dopřát kávičku se zákuskem každý všední den v měsíci.“

Klidně se se mnou podělte o váš příklad, čeho se můžete bez újmy vzdát, a zaručit si tak vysněný standard na mateřské/ rodičovské.