–článek je aktuální ke dni 2.4.2024–

O mateřské jsem se rozepsala už v minulém příspěvku, dnes je na řadě rodičovská dovolená nebo spíše rodičovský příspěvek.

Na úvod pro jistotu zopakuji, že nejrelevantnější zdroj pro zjišťování podrobností jsou oficiální stránky Úřadu práce nebo Ministerstva práce a sociálních věcí, ale ani tam bohužel nenajdete konkrétní odpovědí na všechny otázky. Nebo aspoň já je tehdy souhrnně nenašla, a zjišťovala jsem si je na několika různých místech sama.

Tento článek se týká nejen OSVČ, ale už i zaměstnanců, protože vyřídit žádost o rodičovský příspěvek si musí každý sám za sebe.

Ještě, než se dostanu k podrobnostem, vyjasním, že:

Rodičovská dovolená může být do 3 let věku dítěte = pracovní volno, které dostanete od zaměstnavatele. A pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, drží vám v zaměstnání pracovní místo. OSVČ oficiální rodičovskou dovolenou nemají bohužel nikdy. Pokud chce doma zůstat déle, existuje varianta neplaceného volna u zaměstnavatele do 4. narozenin dítěte. Vše záleží na domluvě a vztazích se zaměstnavatelem. Určitě to není jeho povinnost Vám s extra volnem vyhovět.
x
Rodičovský příspěvek je dávkou ze systému státní sociální podpory ve výši 300 000 Kč a můžete jej čerpat až 4 roky. Toto platí a bude platit pro děti narozené do 31. 12. 2023 (včetně). Pro děti narozené po 1. 1. 2024 (včetně) se navyšuje rodičovský příspěvek na 350 000 Kč. A nově je čerpání omezeno hranicí 3. narozenin dítěte.

Pro rodiče vícerčat se navyšuje částka rodičovského příspěvku z 450 000 Kč na 525 000 Kč.

FAQ: Ano, existuje varianta, že si vyčerpáte rodičovský příspěvek co nejrychleji, a přesto budete stále na rodičovské dovolené u zaměstnavatele. Jen „bez peněz“. Nebo se také můžete do práce vrátit dříve, a přesto i nadále čerpat rodičovský příspěvek (až do plné výše 300 000 Kč, respektive 350 000 Kč.

Rodičovský příspěvek

U rodičovského příspěvku mě zajímalo:

Kdy a kde mám požádat? Co k žádosti potřebuji? Kdy mi přijde první RP na účet? Kolik dostanu? Jak dlouho se příspěvek pobírá? Jde to vyčerpat rychle? Co když si to v průběhu rozmyslím a budu chtít doma být s dcerou déle?

Hezky postupně:

Už při vyřizování mateřské mi na správě sociálního zabezpečení moje referentka dala s sebou Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Ten jsem jí měla poslat vyplněný e-mailem těsně před koncem mateřské. A hlavně až budu mít promyšleno, v jaké výši chci rodičovskou dostávat = jak dlouho chci rodičovský příspěvek pobírat. Že mi pak na formulář dá razítko, a tím potvrdí, že požadovaná částka je podle ČSSZ v pořádku. V pořádku myšleno, že jsem si tam nevyplnila 300 000 Kč (350 000 Kč) jednorázově nebo, že chci být na rodičovské 3 měsíce, a každý měsíc mi mají vyplatit sto tisíc.

V zásadě to znamená, že můžete chtít vyplácet měsíčně maximálně tolik, kolik byla předchozí výše peněžité pomoci v mateřství. Pokud jste na ni nárok neměla, je to maximálně 13 000 Kč měsíčně (19 500 Kč pro rodiče vícerčat). A zároveň budete mít nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu.

U rodičovské už nehraje roli počet dní v měsíci. Výjimka je jen první a poslední měsíc, když se předchází z mateřské a rodičovskou, to vám pošlou jen poměrnou část.

Jak požádat O RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK?

Jenda

Rovnou nabídnu tu nejjednodušší variantu (funguje od 17.8.2023) = online, přes klientskou zónu Jenda. Do online aplikace se přihlásíte doslova na dva kliky. Tedy za předpokladu, že máte bankovní identitu, Moje ID nebo třeba eObčanku. Pro mě je nejpohodlnější využití bankovní identity skrz prokliknutí přihlášení do internetového bankovnictví. Úřad práce si o vás načte veškeré osobní údaje, vč. informací od ČSSZ.

Formulář žádosti o RP v aplikaci Jenda od MPSV

V téhle, asi zatím nejvíc cool aplikaci od státu, si můžete vyřídit nový rodičovský příspěvek, sledovat průběh žádosti, každé tři měsíce si měnit výši RP nebo si zkontrolovat jednorázové dočerpání stávajícího příspěvku (pokud se vám narodí další dítě).

Pokud „raději stojíte fronty“ nebo preferujete osobní kontakt, můžete jít samozřejmě na příslušný úřad práce. Příslušný znamená ten, kde žádosti o rodičovskou zpracovávají. Já sice bydlím na Praze 8, ale žádosti se podávají a zpracovávají na Praze 7, #logicky.

K osobnímu podání žádosti o RP je potřeba:

  1. žádost o rodičovský příspěvek,
  2. zmiňované Potvrzení o nároku na dávky a výši příspěvku (Ač formulář podle webu MPSV už není od července 2019 nutné k žádosti přikládat, a výši vaší mateřské má sdělovat OSSZ přímo úřadu práce, v praxi se s potvrzením stále setkáte. Mně jej dala referentka k vyplnění ještě v lednu 2020.),
  3. a rodný list dítěte (Porodnice posílá podklady pro vystavení rodného listu přímo na matriku. Rodný list si cca do týdne do porodu můžete osobně vyzvednou nebo vám jej zašle přes Českou poštu doporučeně).

Maminky, které neměly nárok na peněžitou pomoc v mateřství, mohou zažádat o rodičovský příspěvek hned po porodu. Ihned, jakmile budou znát rodné číslo dítěte z rodného listu.

Přechod z „mateřské“ na „rodičovskou“ A KDY SE VYPLÁCÍ RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK:

Konkrétní příklad přechodu z PPM na RP s daty:

  • mateřská mi končila 6.8. a poslední „výplatu“ za 6 srpnových dní jsem obdržela od sociálky na účet 2.9.;
  • ke konči června jsem si nechávala od referentky na ČSSZ potvrdit, že požadavek 20 000 Kč po dobu 15 měsíců je v pořádku;
  • první týden v červenci jsem podávala kompletní žádost o rodičovský příspěvek přes datovou schránku (stačily nascanované formuláře, vč. scanu rodného listu);
  • pak mi přišly postupně dva doporučené dopisy z Úřadu práce (z Krajské pobočky po hl.m. Prahu, Kontaktní pracoviště Praha 8, které sídlí na Praze 7 – tohle miluju), v prvním stálo, že dostanu první rodičovský příspěvek jen za část srpna, tedy to nebude celých dvacet tisíc a ve druhém, že od dalšího měsíce už můžu dostávat celých 20 000 Kč;
  • na rodičovské jsem oficiálně od 7.8. 2020 (aby byla žádost správná, žádejte o RP až od dalšího dne po skončení mateřské);
  • první rodičovská – za část srpna – se mi pak objevila na účtu 10.9.;
  • druhá výplata rodičovského příspěvku (za září) přišla už celá – 12.10. , atd.

Zatím mám tedy nastaveno čerpání na 15 nebo díky rozdělení spíš na 17 kalendářních měsíců, ale! dá se to ještě (jednou za 3 měsíce) měnit podle okolností. Třeba si řeknu, že chci být „doma“ déle, a čerpání si prodloužím. Samozřejmě to pak znamená, že bude dostávat menší částku. V čerpání rodičovské jsme si všichni rovni, každá máma má připravený stejný měšec.

Situace, kdy do rodiny přibude další dítě

A teď pozor! Pokud plánujete (nebo neplánujete, ale najednou se „to prostě stane“) dalšího potomka, můžete o nevyčerpanou část rodičovské přijít. Mohlo by se tomu tak stát, pokud by v době narození nového potomka nebyl ani jeden z rodičů zaměstnaný nebo aktivně podnikající. Úřednicky řečeno: ani jednomu z rodičů by ke dni narození nového potomka nešel stanovit denní vyměřovací základ. RP se vyplácí vždy jen za jedno, to nejmladší dítě. V této situaci je asi lepší telefonická konzultace nebo osobní návštěva na příslušném Úřadu práce a konzultace s referentkou, jestli se hodí ve vaší situaci navýšit čerpání (na poslední měsíce před porodem dalšího dítěte), třeba přes otce.

Pokud je jeden z rodičů pracující = lze mu stanovit denní vyměřovací základ nebo je vedený jako aktivní osvč, o zbývající RP na starší dítě nepřijdete! ÚP vám jej doplatí jednorázově. Vždy je potřeba myslet i na splnění této podmínky.

O jednorázový doplatek se nežádá. Nárok vyhodnocuje úřad práce automaticky. Vy můžete sledovat průběh této formality online na portálu Jenda.

Práce při pobírání rodičovského příspěvku

Pokud byste chtěl/a při čerpání rodičovského příspěvku pracovat a odložit si ratolest (do věku 2 let) do jeslí, nesmíte překročit limit 92 hodin za kalendářní měsíc. Podmínkou čerpání příspěvku je totiž „osobně celodenní a řádná péče o dítě“.

KDY NEJPOZDĚJI POŽÁDAT O RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK?

O dávku RP můžete žádat až tři měsíce zpětně od data, kdy vám na něj vznikl nárok.

#MAZANYtip pro OSVČ

Na závěr mohu nabídnout ještě jeden #mazanytip pro OSVČ, respektive pro matky živnostnice. Pokud jste si už vyčerpaly velkou část svého tři sta tisícového měšce v relativně krátké době, a zároveň podnikáte nebo chcete zkusit na rodičovské rozjet vlastní podnikání, můžete zbývající částku rozdělit na mikro dílky a čerpat je až do 3 (případně 4) let věku dítěte, klidně i po padesátikoruně měsíčně. A proč byste to vlastně dělaly? Pobírání, byť minimálního, rodičovského příspěvku vás staví do role vedlejší osoby samostatně výdělečně činné, a pokud si nevyděláte „až tak moc“, tak nebudete muset odvádět daň z vašeho podnikání, nebudete muset platit ani sociální, a na zdravotním pojištění zaplatíte úplně zanedbatelnou částku.