Pokud máte před porodem dlouhou chvíli či dodržujete povinnou korona karanténu, můžete se pustit do třídění a kompletace „papírů“. Nebo jestli jste dosud házeli všechny nově příchozí obálky (možná dokonce neotevřené) na jednu hromadu do skříňky, pokusím se vás motivovat k jejich (otevření), prostudování a buď vyhození nebo uspořádání.

Účtenky/ doklady o koupi

Na papírové účtenky z obchodů jsem si vyhradila každému členovi rodiny hezkou 😀 krabici od bot (vybavení do domácnosti má také vlastní). Házím do nich veškeré účty za spotřební věci, na které se vztahuje dvouletá záruční lhůta. Pokud by se něco rozbilo, roztrhlo nebo přestalo fungovat, krabici projdu a díky uschované účtence mohu předmět reklamovat. Cca 2x ročně krabici protřídím a prošlé účtenky vyhodím. Rozhodně nenabádám ke zneužívání reklamací, ale pokud jde opravdu o výrobní vadu, přijde mi škoda věc jen vyhodit a zbytečně vynakládat další prostředky na novou.
V minulosti jsem oprávněnou reklamaci uplatnila třeba na péřový kabát, ze kterého neustále vylézalo peří nebo na kožené boty, kterým se utrhl jezdec zipu. U dražších položek se to dle mého názoru rozhodně vyplatí. Při nákupech v e-shopech je faktura už často jen v e-mailu. Osobně to oceňuji, kvůli snadnější dohledatelnosti a hlavně, že elektronické doklady nezabírají žádné místo.

Vyúčtování

Velkou výhodou dnešní doby je možnost zasílání většiny vyúčtování a faktur elektronicky. V e-mailu nebo po přihlášení do příslušného portálu se vždy snadněji a hlavně rychleji dohledávají potřebné informace. Pokud si tedy od teď budete zřizovat nějakou službu, doporučuji si od samého začátku zvolit elektronické zasílání výpisů a daňových dokladů. Jde to nastavit samozřejmě i zpětně – u výpisů z účtu, faktur za telefon, internet i za energie. Šetříte lesy i svoje peníze, neboť tato forma zasílání je obvykle zdarma. Informativní lísteček SIPO, který dostanete každý měsíc od pošty do schránky je za 13 Kč, výpis k bankovnímu účtu za 30 Kč, vyúčtování měsíčního paušálu za telefon 65 Kč atd.

Smlouvy

U většiny smluv jsem přešla také na elektronickou verzi, pokud to bylo možné. Případně schovávám jen ty, které jsou aktuální nebo nějak souvisí se současností.
#mazanytip: pokud je nějaká smlouva uzavřena jen na dobu určitou, doporučuji si hned při jejím uzavření nastavit upomínku do kalendáře (s dostatečným předstihem), abyste stihli domluvit prodloužení nebo vyjednání lepších smluvních podmínek.
V případě pojistek si konec platnosti hlídají samozřejmě i pojišťovny, aby vám mohli poslat hned navazující, a nepřišly tak o svoje dušičky. Ale mít přehled se vždy hodí!
Pokud bydlíte v nájmu, je užitečné vědět, kdy nájemní smlouva končí, abyste se mohli včas ujistit, že vám ji pronajímatel prodlouží. Nebo opačně, pokud chcete nějaký smluvní závazek ukončit a přejít k jinému dodavateli, je třeba hlídat období, kdy je to možné. V této souvislosti mě napadají poskytovatelé energií, kde se upisujete např. na dva roky, a když chcete vyjednávat o lepších cenách, ideální je začít těsně před koncem platnosti.
Jen nezapomeňte, že i vyřazené smlouvy obsahují citlivé osobní údaje. Na jejich likvidaci je ideální skartovačka nebo poslouží jako podpalovací materiál do kamen.

Cenné papíry doporučuji uschovat do bezpečnostní schránky v bance.

Vouchery/ dárkové poukazy

Většina z nich platí jen omezenou dobu, takže se snadno stane, že nějaký voucher tak dlouho odkládáte, až ho „nestihnete“ využít. Pokud to byl dárek, pak je o to horší, když dostanete otázku od jeho dárce: „jak vám to chutnalo?“ nebo „jak se vám to líbilo?“. Aby se nám to doma nestávalo, mám funkci „Head of vouchery“ – skladuji je ve svém šuplíku a do mobilní aplikace ShopShop, kde si mj. píšu i nákupní seznamy, zaznamenávám vouchery a jejich datum konce platnosti. Průběžně se do aplikace dívám a snažím se plánovat jejich využití. Pro letošní rok mi dělá vrásky pobytový voucher do luxusního wellness hotelu, kam nemohou děti 😀

Návody & záruční listy

Návody jsou celkem nuda, ale pokud chcete správně odmrazit chladničku a mrazničku nebo dodatečně koupit např. nějaký náhradní díl do vysavače, brožura se občas hodí. Od doby, co jsem si pořídila hipsterskou ruční štítkovačku na krabice, mě baví i zakládání záručních listů.

Osobní doklady

Aby to bylo komplet, když už děláte ten pořádek v „papírech“. Od mojí mamky znám přístup, že se vše zakládá do desek na klip. Každý člen rodiny má tak svoje osobní doklady pohromadě. Když jsem se stěhovala od rodičů, měla pro mě všechno v pořádku připravené a nic se neztratilo.
Obálkové desky jsou praktické i na doklady k autu.
I některé osobní doklady mají konec platnosti, proto se vyplatí zapsat si toto datum a včas řešit vydání nových. Klasicky se to týká občanky, řidičáku nebo cestovního pasu. Pokutu za propadlý řidičák nebo storno zahraničního zájezdu kvůli propadlému pasu nejspíš řešit nechcete 🙂
Tak co, víte, kde najdete svůj: cestovní pas, rodný list, oddací list, očkovací průkaz & mezinárodní očkovací průkaz, maturitní vysvědčení & diplomy & certifikáty?