Už před narozením Medy jsem přemýšlela, co jí mohu v průběhu prvních let života uchovávat, a jednoho dne, až bude dospělá, předat jako dárek – klidně symbolicky na 18. narozeniny.

První mě napadly noviny ze dne narození. Stačí zaúkolovat někoho z rodiny, aby hned po oznámení, že potomek přišel na svět, skočil do nejbližší trafiky. Je potřeba jednat rychle, protože další den už včerejší noviny nejsou nikdy dostupné, #logicky. Pro naši dceru skoupil tatínek snad všechen denní tisk. Škoda, že si jednou počte jenom o prvních případech koronaviru v Čechách.

V porodnici mi sestřička při odchodu vnutila pruhovanou čepičku pro novorozence, jakože na památku. Tu jsem tedy nakonec, společně s identifikační páskou pro novorozence a fotkami z ultrazvuku, také schovala, ač skladování zbytečností jinak nesnáším.

Druhá věc, u které jsem si byla jistá, že chci, aby byla součástí časové kapsle, je láhev alkoholu vyrobená v roce narození. Sama téměř nepiji, ale jednou jsem byla na oslavě 18. narozenin kamarádky, která od rodičů takovou láhev dostala, a přišlo mi to tehdy jako „strašně cool nápad“. Narozdíl od novin se můžete pro tento dárek rozhodnout i několik let zpětně.
Respektive vína určená k archivaci se dají sehnat nejdříve za 3 roky od sklizně hroznů. Jaká vína (minimálně karton) konkrétně pořídit, vám nejlépe poradí přímo vinař. Je potřeba vybírat víno s potenciálem k dlouhodobé archivaci (8-25 let), s obsahem bezcukerného extraktu a velkého množství zbytkové kyseliny, v láhvi s přírodní korkovým uzávěrem. Asi nejsrozumitelnější informace pro laiky ohledně archivace jsem našla u Vínovníků nebo u Válků. Samotný výběr mě čeká až za pár let, takže se pak ráda podělím o detaily.
Z řad destilátů a likérů mi byla k takto dlouhému skladování doporučena, přímo Martinem Žufánkem, slivovice nebo Absinthé (ne modrozelený absint). I tak raději dobře zvažte, zda je vhodné tvrdý alkohol předávat hned na 18. narozeniny. Rozhodně nechci mít vaše děti na svědomí.

Ještě před porodem jsem hledala knížku pro zaznamenávání vzpomínek z dětství. Manžel ale vyhodnotil, že zapisovat první seznámení s nočníkem rozhodně nebudeme, takže jsem nic takového nepořídila. Nakonec si k nám ale knížka přeci jen našla cestu, protože ji Meda dostala dárkem k 1. Vánocům. Má předepsané smysluplné otázky, já je pečlivě vyplňuji, a už došlo i na zapsání historického milníku ohledně nočníku 🙂

Předposlední tip je zlatý dukát k narození dítěte od České mincovny, o kterém jsem dlouho uvažovala. Nicméně po přepočtu ceny za gram jsem zjistila, že bych přeplatila víc než dvojnásobek reálné hodnoty (ve srovnání s běžným investičním zlatem). Promiň, Medu, ten v časové kapsli nenajdeš 😀

Na závěr doplním ještě nápad na spoření, také založené při příležitosti narození miminka. Za mě je to místo běžného spoření spíše „opatrné“ investiční portfolio sestavené za účelem dlouhodobého pravidelného investování. Měsíční platba může být klidně jen 500 Kč. Pravděpodobně vám vaše dítě nevynadá, že jste se mu snažili vytvořit alespoň nějaký základ pro dospělý život.

Pokud máte další #mazanétipy, co se ještě do kapsle hodí, napište mi, prosím, komentář. Věřím, že i další maminky inspiraci ocení. Děkuji!