Sama nemohu uvěřit, že už je to rok, co jsem „zavřená doma“. Souběh mého mateřství s nekonečným nouzovým stavem, který vyhlašuje vláda v souvislosti s koronavirovou pandemií, mi nejdřív přišel geniálně načasovaný. Ačkoliv se nepovažuji za kariéristku, nikdy jsem úplně nechtěla, aby mi kvůli mateřské „něco“ pracovního uteklo (moje #klasika, FOMO). Ani nepřeháním, když řeknu, že jsem si dítě tak trošku plánovala na dobu ekonomické krize, která nevyhnutelně musela přijít. Že to bude ale až taková krize, mě ani ve snu nenapadlo, a v současné podobě jsem si ji rozhodně nepřála! Každopádně lockdown už mi nějaký ten pátek nepřijde nijak super, ani jako matce na rodičovské.

Když se budu vyloženě snažit o pozitivní pohled, tak si myslím, že i přes nepříznivou situaci se mi podařilo pár věcí, které bych za normálního dění (respektive hektického koloběhu) nebyla schopná zvládnout, protože bych si na ně nenašla čas nebo bych se k tomu jednoduše nepřiměla.

  1. Začala jsem psát blog & založila si profil na Instagram – pro svůj dobrý pocit, že se i během rodičovské naučím něco nového. Před několika lety jsem byla na pár kurzech od Czechitas, a jeden z nich byl zaměřený na programovaná vlastního webu. Tak konečně jsem se dokopala k praktickému využití. Sama vidím, že je blog jen na úrovni začátečníka, což tak zhruba odpovídá absolvovanému kurzu 😀 Alespoň mám na čem pracovat (fotky, grafika, SEO, analytika), i kdyby se nouzový stav opakovaně prodlužoval.
    Snad ve všem se řídím heslem: „Done is Better than Perfect!“, kdybych čekala na dokonalost, který ani přes velké úsilí stejně nedosáhnu, neudělám nikdy nic.
  2. Mám celkem málo práce do práce, a tím pádem více volného času. Práci neumím říkat ne. Odjakživa jsem se snažila pracovat co nejvíce, takže nějaké odmítání zakázek nebo příležitostí bych si nikdy nedovolila. Na pracovní schůzky ke konci těhotenství jsem chodila ve volných šatech, aby do poslední chvíle o mém „budoucím pracovním výpadku“ vědělo co nejméně klientů, abych kvůli jejich obavám, že práci nebudu zvládat, o potenciální zakázky nepřišla. Ještě v porodnici jsem na oddělení šestinedělí vyřizovala pracovní hovory, nalepená v koutku, aby nikdo nepoznal, že okolo mě řvou novorozenci. Kdyby nepřišla korona krize, abych se snažila skloubit vysoké pracovní tempo a mateřství, což by nedělalo dobrotu. Za nastavení volnějšího režimu tedy vděčím právě ekonomické krizi, i Meda nejspíš děkuje.
  3. Podařilo se mi ještě více snížit nákupy oblečení. Za uplynulý rok byly i měsíce, kdy jsem si opravdu nepořídila vůbec nic nového na sebe. To je na moje poměry opravdová výhra! Každodenním minimalistickým úborem se mi staly černé bambusové legíny s vysokým pasem a bílé tričko s dlouhým rukávem. Většinou, když je ušpiněná Meda, potřebuji se převléknout komplet i já. Pořád nechápu, jak to dělají ty Instamatky, které působí neustále upraveně, jakoby právě odcházely do práce.
  4. Začala jsem si vážit možnosti jezdit na rodinnou chalupu, která mě do té doby prakticky nezajímala. Mnohem víc dokáži ocenit pobyt na čerstvém vzduchu, a v prostředí venkova, kde téměř nepotkáváte žádné další lidi. Na opatření, zejména na zadýchanou roušku, snadno zapomenete.

S čím ještě pořád trošku bojuji je návrat k pravidelnému sportování. Před těhotenstvím jsem neměla problém chodit do fitka klidně 5x týdně, bez přemáhání. Dlouhodobý návyk na sport mi chození do posilovny, na jogu nebo na skupinové lekce zautomatizoval. Je to dosud nejdelší doba bez cvičení za můj dosavadní život, od 2 let. Budování nového návyku jsem neustále odkládala na dobu „až se otevřou fitness centra“. Tak bohužel, to bych do té doby byla koule. Už takhle se bojím, že až budu muset jednou nechat svoje černé legíny doma, že to nebude pohodlná vycházka 😀

MAZANÉ TIPY PRO KAŽDÉHO, KDO NEVÍ CO S ČASEM BĚHEM DALŠÍHO LOCKDOWNU

Na závěr ještě přidám pár mazaných tipů, které se vám třeba budou hodit do dalších dní nejpřísnějšího lockdownu:

  1. Pokud máte zdravotní pojišťovnu VZP, můžete využít příspěvek až 7000 Kč až na 10 sezení na psychoterapie, klidně online (oficiální a hlavně podrobné info od VZP najdete tady). Jestli vás netrápí nic v souvislosti s korona dobou, klidně to využijte na poznání sebe sama. Ale garantuji, že na „něco“ k řešení v průběhu sezení stejně přijdete 🙂
  2. Obdobou nabídky od VZP je poradenství Aperio, společnosti pro zdravé rodičovství. Na pár kliků si můžete zarezervovat právní nebo psychologické poradenství (online: Skype, Google Meet, Whatsapp nebo jen přes telefon).
  3. Udělejte radost prarodičům nebo pra-prarodičům svého dítěte posláním pohlednice od České pošty. V mobilní aplikaci Pohlednice Online vytvoříte digitální pohled, který pošta cca do 2 pracovních dnů vytiskne a doručí do schránky (třeba vaší babičky). My posíláme fotopohled minimálně jednou do měsíce, aby prababička mohla aspoň takto pozorovat, jak jí roste pravnučka 🙂 Na to, jak nemám ráda ČP, tak tohle se jim výjimečně povedlo.

Jestli máte další tipy, co se dá vyzkoušet i během nouzového stavu, tak sem s tím!