Mám neskutečnou radost, že se konečně otevřela sportoviště. S Medou nám zbývá asi 7 lekcí plavání ještě z loňského podzimu, kdy nastupovala do oddílu miminek, a kurz bude v létě končit jako chodící batole. Pravděpodobně budeme v dětském plavání pokračovat ještě v dalším pololetí, ale jakmile to bude možné, chci nás spíš přihlásit na cvičení do Sokola.

Už v těhotenství jsem si kromě každodenních návštěv kaváren a cukráren představovala, jak budeme chodit na cvičení pro rodiče s dětmi do Sokola. Kavárny mi s ohledem na korona krizi moc nevyšly, tak doufám, že se cvičením to dopadne lépe, a že se na hodinách bude Medě líbit. Zatím tomu vše nasvědčuje, pohyb miluje. Když se vrátíme z chalupy do prostornějšího bytu, jen šťastná, že se může neohroženě pohybovat napříč všemi místnostmi. Čím rychleji, tím lépe.

Nedávno jsem začala zkoumat možnosti, kdy už může Meda se Sokolem začít. První, co mě opravdu mile překvapilo, byly webové stránky České obce sokolské a celkově moderní vizuální styl značky! Už to dávno není o šponovkách, ale mají i moderní sportovní kolekci apod. Osobně jsem, o tom, že je Sokol cool, nikdy nepochybovala!

sokolka už od mala

Já totiž v sokolovně doslova vyrostla. Moje mamka mě brala na cvičení už od jednoho roku, kdy si s ostatními mámami pronajímaly menší cvičební sál. Od první třídy jsem pokračovala v oddílu moderní gymnastiky, ale po pár lekcích paní cvičitelka vyhodnotila, že se víc hodím na gymnastiku sportovní a poslala mě k trenérovi do přízemí. Na prostném, kladině, bradlech a přeskoku se pak odehrálo dalších pět let mého dětství. Dvou až tří hodinové tréninky 4x týdně. Nejvíce si pamatuji na „Tyršák“, kam jsem dojížděla na tréninky přes celou Prahu, sama tramvají. Mobil v té době měla jen moje máma, takže jsme byly domluvené, že jakmile dorazím na vrátnici, prozvoním její číslo z telefonního automatu – na znamení, že jsem dojela na trénink v pořádku. To byly vždycky nervy – pro mě, a teď už vím, že asi hlavně i pro ni 😀

Kvůli pravidelným tréninkům jsem téměř neměla možnost koukat na televizi, což mi při konverzaci se spolužáky občas vadilo. Neměla jsem přehled, co se odehrálo v jakém seriálu typu Dawsonův svět, Divoký anděl nebo Beverly Hills. Hodiny školního tělocviku pro mě ale byly velké zadostiučinění. Už před 20-25 lety (no ty vado…) měly některé děti problém udělat obyčejný kotrmelec nebo se rozplácly při přeskoku kozy. Radši si nechci představovat, jak to vypadá na tělocviku dnes.

TJ Sokol

Proto, jestli jen trošku můžete, veďte svoje děti ke sportu! Hned na první hodině tělocviku vám za to budou vděčné. Nejen, že nebudou muset potupně čekat, jestli si je někdo vybere do týmu na vybíjenou, aby nezůstaly poslední, ale vypěstujete u nich návyk na pohyb pro celý život.

Tohle bych nenapsala líp:

„Sokol přináší sport pro každého, bez rozdílu věku a příjmu. Rozvíjí tělesnou zdatnost svých členů i ostatních. Pohyb považuje za součást zdravého životního stylu. Sokol je vlastenecký v nejlepším slova smyslu. Sokolové jsou hrdi na svou vlastní tradici, kterou drží v úctě. Sokol usiluje o celkový rozvoj osobnosti člověka. Vede své členy ke spravedlivému a čestnému jednání, k aktivitě, samostatnosti a schopnosti pomáhat.“

To mě skoro až dojalo, jak moc je to pravda!

Ve finále je samozřejmě jedno, zda dítě chodilo cvičit do sokolovny nebo do jiného pohybového kroužku. Každopádně za mě je právě Sokol ta nejlepší možná varianta, kde s dětmi začít sportovat.

  • Sokolovny najdete ve více než 1000 obcí po celé ČR (tady si můžete najít jednotu, kterou máte nejblíže vašemu bydlišti). Jednotlivé župy a tělovýchovné jednoty mají často i svoje vlastní weby, kde zveřejňují aktuální informace.
  • Cvičení pro rodiče s dětmi, pro předškoláky a nižší stupeň ZŠ je nejlepší základ pro sportovní všestrannost, navíc je možnost se posunout dál k závodní až reprezentační úrovni. (Mně oddíl sportovní gymnastiky umožnil ve 12 letech přestup na vrcholovou úroveň v aerobiku. Tréninky sportovního a později fitness aerobiku, 4x – 5x týdně, mě pak provázely až do maturity. Jako hřeb své „sportovní kariéry“ považuji zlatou medaili z mistrovství světa i Evropy. A jsem přesvědčena, že za svou vytrvalost vděčím právě výchově ze Sokola. )
  • Oddílové příspěvky jsou ve srovnání s cenou za jiné kroužky spíše symbolické, takže si je může dovolit téměř každý. Když srovnám, že za plavání hradíme 4550 Kč za pololetí, 1x týdně, 30 minut, což vychází na 350 Kč za lekci. V „našem“ Sokole se platí pololetní příspěvky za cvičení 1x týdně 1400 Kč, za 2x týdně 1750 Kč a 3x týdně 2100 Kč. Navíc si můžete na kurzovné nechat přispět od zdravotní pojišťovny z fondu prevence.
I am so cool, Sokol styl, Sokol body
Pro malou Sokolku nebo Sokola!

Tak doufám, že se brzy půjdete přesvědčit ve vaší obci, že Sokol je cool! So cool!