V otázkách na Instagramu se rozvinula diskuze na téma návratu do práce při/ po rodičovské dovolené. Jak si najít novou práci po rodičovské / vyčerpání rodičovského příspěvku? Jak si najít dokonce lepší zaměstnání než jste měla před nástupem na mateřskou nebo jak začít pracovat mimo obor? Padla i otázka, jak si najít práci z domu.

V následujících řádcích se pokusím na vše odpovědět – na základě svých pracovních zkušeností, které jsem nasbírala během deseti, teď už skoro 11 let na pracovním trhu.

(Za mě osobně je ideální zkusit vlastní podnikání – právě během mateřské / rodičovské. O výhodách už jsem psala tady. Je mi ale jasné, že ne každá maminka na to má odvahu, takže bych dnešní příspěvek chtěla věnovat těm, které se cítí nejlépe v roli zaměstnankyně. )

Kde s hledáním nové práce začít?

V první řadě se budete muset potenciálnímu zaměstnavateli nějak představit – odprezentovat svoje dosavadní zkušenosti a zodpovědnosti & odborné znalosti. Pro některé práce se hodí klasický životopis, pro některé portfolio.

LinkedIn

Určitě nic nezkazíte, pokud si založíte a hlavně vyplníte Linkedinový profil. V ČR už ho má k dnešnímu dni (14.6.2021) přes 1 440 000 lidí. Z mého pohledu headhuntera je to dokonce nejlepší věc, kterou můžete na začátku cesty ke své nové práci udělat. Nejen, že se tam v kategorii „Jobs“ dá narazit na relevantní pracovní nabídku, na kterou můžete velmi jednoduše reagovat, ale zvyšujete i svoji šanci, že vás někdo osloví napřímo a práci vám rovnou nabídne. Pokud u vás potenciální zaměstnavatel nebo jím pověřená personální agentura najde podle klíčového slova, že umíte právě to, co hledají, máte nabídku na stole skoro bez námahy. Klíčové slovo může být např. „copywriter“, pokud se (narozdíl ode mě) můžete živit psaním vzletných textů o firemních produktech.

Kromě klíčových slov doporučuji vyplnit maximum informací, které dodávají profilu „větší hodnotu“ – uveďte své dokončené vzdělání, certifikáty, jazyky, dobrovolnické aktivity, požádejte své bývalé kolegy o veřejné doporučení.

Největší sílu má osobní doporučení

U doporučení se rovnou zastavím, protože chci zmínit, že právě osobní doporučení může mít pro získání nové práce rozhodující vliv. Jasně, že chce firma najmout toho nejlepšího a nejvhodnějšího kandidáta, ale pokud vás někdo na pozici doporučí, jednak se o pozici vůbec dozvíte, a druhak se za vás dotyčný zaručuje.

Pokud máte vyhlídnutou nějakou práci, pozorně si pročtěte její popis/ inzerát. Shodují se klíčová slova v textu zaměstnavatele s vaším profilem na LinkedInu? Můžete do svého profilu přidat (na základě skutečnosti) nějaká další, tak aby shod bylo co nejvíce? Za všechny personalisty vás prosím, abyste si v CV, ani na Linkedinu, ani nikde jinde nevymýšleli. Pokud nějakou z požadovaných zkušeností nebo dovedností zatím nemáte, raději se zamyslete nad tím, kde a jak ji získáte.

Nebo máte vysněnou nějakou práci a víte o někom, kdo takovou práci dělá? Inspirujte se profilem svého vzoru*. A teď to nemyslím jen po obsahové stránce, ale opravdu se podívat, čím si váš vzor prošel, co dělal před vaším dream jobem, co studoval nebo jaké kurzy absolvoval. * Jen pozor, když si prohlížíte profil daného člověka, dotyčný vidí, že jste jeho profil navštívil/a. Toto se dá upravit v nastavení soukromí.

#mazanytip

#mazanytip1: Pokud si na jeden měsíc aktivujete zdarma Linkedin Premium (zadáváte sice kreditní kartu, ale pokud premium funkci před skončením zkušebního období zrušíte, nic neplatíte), můžete absolvovat nějaký z certifikovaných kurzů z Linkedin Learning. Po dokončení kurzu se vám objeví přímo na profilu unikátní kód certifikátu, nebo si jej můžete stáhnout i do PDF a přikládat jej pak aplikaci o zaměstnání. Kurzy jsou z oblasti: Business, Creative nebo Technology a můžete si zvolit jazyk výuky odborného kurzu: angličtinu, španělštinu, francouzštinu, němčinu, portugalštinu, ale i japonštinu nebo čínštinu.

Když už budete mít aktivovaný prémiový účet a budete se hlásit v sekci „Jobs“ na nějaký vyvěšených inzerátů, uvidíte rovnou i porovnání s ostatními uchazeči na základě splnění požadavků (= klíčových slov) od vypisovatele pozice. Personalista, který inzerát uveřejnil, pak dostává od Linkedinu rovnou seřazený seznam uchazečů na základě shody požadavků z inzerátu s profily kandidátů, kteří projevili zájem, od nejvhodnějšího po nejméně relevantního.

Při aktivním hledání práce, můžete do kolonky “motto” připsat ještě: Open to new opportunities/ Looking for new opportunity. Nebo si přímo nastavit funkci „Jsem otevřen/a novým pracovním příležitostem“. Recruiteři & HeadHunteři často používají i tato hesla při vyhledávání kandidátů (obzvláště pokud potřebují pozici obsadit ihned). Zvyšujete tak pravděpodobnost, že Vás některý personalista aktivně osloví.

JAKÝ JE NEJLEPŠÍ FORMÁT ŽIVOTOPISU?

Co se týče klasického životopisu, tam už nejde tolik o maximum informací, ale o stručnost a přehlednost. Když se vám podaří všechno vtěsnat na jednu A4, ideální. I lidi z Harvardu to zvládnou (návod a harvardské vzory tady).

Pokud se ucházíte o práci ve státní správě, tak bych volila formát Europass. Je to oficiální šablona CV od MŠMT, kterou navíc uznávají orgány EU.

Zdroj: europass.cz

Uchazečům o míst v soukromém sektoru bych doporučila buď Harvard styl (viz výše) nebo nějaký kreativnější formát. Líbí se mi vzory, co jsou k dispozici na Canvě a u kandidátů je celkem oblíbené Resume.io.

Obecně bohužel nelze říct, který z formátů je ten nejlepší. Čím více se ale vzhledem CV přiblížíte vizuální identitě a stylu komunikace vybraného zaměstnavatele, tím lépe. A taky chci připomenout, abyste soubor se svým životopisem pojmenovali třeba: CV_Vašejméno_Vašepříjmení. Ve složce na HR bude snáze dohledatelné, než jen „CV“, kterých přijde přinejmenším dalších 20.

M.M.

MOTIVAČNÍ DOPIS

Klasický motivační dopis na A4 je podle mého názoru přežitek a hlavně zbytečná práce, tedy pokud není výslovně vyžadován (správně vystavěné CV pro základní posouzení vhodnosti Vašeho profilu na pozici postačí).

Vaši motivaci stručně a výstižně shrňte v průvodním e-mailu. HR nebo potenciální přímý nadřízený si chce přečíst PROČ SE HLÁSÍTE PRÁVĚ K NIM a PROČ PRÁVĚ VY; s univerzálním textem je neoslníte, a ani si vás nezapamatují.

Jestli vidíte jméno zadavatele inzerátu, použijte jej při oslovení. Pokud se Vám podaří zmínit jméno firmy, taky pomyslný bod pro vás.

Aplikace s textem: „Dobrý den, mám zájem o vámi nabízenou práci.“ nejspíš nikomu dveře neotevře.

Kde se zdarma při rodičovské vzdělávat a navíc získat certifikát?

Pro ty, kteří se chtějí zlepšit v angličtině, a žádný kurz je zatím nebavil nebo se nedonutí k samostudiu, doporučuji sledovat na Instagramu profil Kubova English. Já Kubu díky naší společné kamarádce sleduji skoro od úplného začátku a moc mu fandím. Jestli vás má někdo ke studiu AJ motivovat, tak je to právě on!
A speciálně pro maminky na rodičovské vznikl třeba profil Fránina na mateřské, tak jestli se chcete rozvíjet ve FJ, zkuste sledovat profil Anety.

Jinak na zlepšování se v cizích jazycích je super i Duolingo, ale to nejspíš budete znát.

KDE PRÁCI HLEDAT?

  • Budu se opakovat, ale osobní doporučení je za mě nejefektivnější a nejrychlejší cesta.
  • LinkedIn (vše jsem už shrnula na začátku článku)
  • Kariérní stránky konkrétního zaměstnavatele (když aplikaci vyplníte přímo na kariérních stránkách zaměstnavatele budí to dojem, že jste vyloženě chtěl/a pracovat právě pro tuto společnost a nebyl to “random výběr” z jobs.cz, protože zrovna jejich inzerát na vás vyskočil jako první)
  • Facebookové skupiny (specialistické pozice, brigády)
  • Portály ukazující firemní kulturu: Cocuma nebo Welcome to the Jungle (dříve Proudly)
  • Startupjobs zmiňuji speciálně kvůli filtru „možnost pracovat remote“ pro nalezení práce odkudkoliv
  • A spíš z tradice zmiňuji jobs.cz nebo práce.cz

Nikdy nemáte druhou šanci udělat první dojem

Proto doporučuji vytvořit si tabulku a zapisovat si, na jakou pozici, v jaké společnosti, přes jaký kanál a kdy, jste se hlásil/a. Rozhodně působí lépe, když zvednete telefon personalistovi, aniž by vám musel opakovat o co se jedná. Vždyť jste sám/a psal/a, že se na to skvěle hodíte :))

Snad jsem vám aspoň trošku pomohla. Pokud na mě máte k tomuto tématu další otázky, nebojte se zeptat v komentáři. Ráda cokoliv doplním.

Tak hodně štěstí na pohovorech!

A jestli vám přišel můj článek užitečný, můžete mi „službu oplatit“, když mi dáte hlas v anketě Maminka roku (blogerka) tady, prosím, prosím 🙂 Hlasů lze naklikat dokonce 10 každou hodinu. Není to teda úplně soutěž o to, kdo měl lepší nápad na blog, ale kdo víc klikal 🙂 Tak mi, ještě jednou prosím, pomozte dostat se do finále. Děkuji!