Ačkoliv se už přes pět let snažím nekupovat zbytečnosti a cíleně minimalizovat „cenu za jedno nošení“, čas od času něco opravdu potřebuji. Proti neuváženým nákupům bojuji formou psaní seznamů přání. Mám v telefonu úplně jednoduchou aplikaci ShopShop, kde si tvořím účelové nákupní seznamy a přání. Některé položky tam visí už víc než rok. Například si každoročně slibuji pořízení nových přeskáčů. Standardně čekám na novoroční slevy, jenže pak se vypravím na lyže maximálně dvakrát za celou sezonu, kdy lyžování ještě zvládnu v těch starých, co mám ještě od školního lyžarského výcviku v 7. třídě.

Jak ušetřit peníze na něčem, co si chcete opravdu koupit?

Pokud si ale zapíši nějakou položku a neustále na ni myslím, nebo si ji opravdu, ale opravdu nutně potřebuji ihned pořídit, tak se alespoň snažím o co nejvýhodnější koupi. Naštěstí obchodníci potřebují prodávat v průběhu celého roku, takže příležitostí k akčním nákupům je dostatek.

Tady vám nabízím vybrané „nákupní svátky“ během kalendářního roku:

Leden – Ačkoliv nevím o žádné konkrétní akci, vyprodává se veškeré sezónní zboží, takže je vysoká pravděpodobnost, že narazíte na vysněnou položku ve slevě „jen tak“.

ÚnorMall.cz dny a jejich samozvaný „největší svátek českého internetu“ vychází datumově kolem 15.2., slevy jsou v reálné výši 10 – 30% i na značky pro děti

Březen – Nákupy Ona Dnes – Kromě března se konají ještě na podzim a obvykle trvají celý týden „po výplatách“, zpravidla startují v pondělí kolem 15. dne v měsíci.

Květen – Elle Shopping Fever připadá obvykle poslední prodloužený víkend.

Červen – Na 1. června připadá Mezinárodní den dětí a slevy na dětský sortiment tak nabízí nejeden e-shop.

Červenec / Srpen – Na výprodej sezónního zboží narazíte snad všude, na internetu i v kamenných prodejnách. Jako #mazanytip bych doporučila věci, které 100% využijete příští prázdniny. Je celkem zřejmé, že vaše děťátko bude potřebovat větší plavky nebo sluneční brýle; vyvarovala bych se ale nákupům bot.

Září Dny Marianne – Podle mě slevová akce a s největší tradicí, jestli se to tak dá říci, co v Čechách máme. Platí jen od pátku do neděle, a obvykle vychází termínově také po výplatním dni. Můj #mazanytip je nakoupit vánoční dárky už v září, protože před Vánocemi se slevy příliš nedávají, a ještě budete mít o adventu klid!

Říjen – Slevy od časopisu Maminka – Vypozorovala jsem, že obvykle trvají od čtvrtka do neděle, a to hned první říjnový týden. Nejspíše, aby vycházel termínově hned po mateřské a rodičovské. Po výplatách pro pracující (kolem 15.) jsou pak hned ještě podzimní Nákupy Ona Dnes.

ListopadBlack Friday – Datum se každý rok lehce liší. Správně by černý pátek měl být opravdu jen ten jeden den, a obrovské slevy. Jenže v Čechách je bohužel „black friday“ třeba celý měsíc, a výše slevy někdy až směšná, ale chce to pohledat.

Prosinec – Některé e-shopy zavedly tzv. adventní kalendáře, kdy si každý den můžete otevřít jedno okéno a využít slevový kód, který platí pouze daný datum.

Pokud bych měla zahrnout ještě nějakou plošnou slevovou kampaň zaměřenou na maminky, tak mi ji, prosím, napište, ráda kalendář doplním!