Jestli jste sem přišli pro tipy, jak být dobrá hospodyňka, tak to se omlouvám. Hospodyňka ve smyslu vaření a uklízení jsem totiž při nejlepším průměrná, a rozhodně bych si nedovolila dávat žádné rady, natož o tom psát blog. Sekci s recepty tu (bohudík) nenajdete.

Jestli se ale chcete zlepšit v hospodaření s penězi a být dobrá hospodářka s rodinným rozpočtem, můžete pokračovat ve čtení. Dnes to bude spíše začátečnická lekce, která je vhodná pro každého, komu se nedaří mít penze pod kontrolou tak, jak by si přál.

CO PRO VÁS ZNAMENAJÍ PENÍZE?

První krok ke správnému hospodaření je uvědomit si svůj vztah k penězům, jak o nich smýšlíte. Sami si odpovězte na otázky, k čemu peníze potřebujete. Můžete si koupit „všechno, co chcete“? Umíte si říci, že „tohle nemusím mít“ nebo „to nevyužiji“? Nebo potřebujete peníze, abyste se mohli postarat o někoho dalšího?

Pokud máte rádi vyloženě návodné otázky, tak mohu pár konkrétních nabídnout:
Jaká je vaše úplně první vzpomínka na peníze? Co vás o penězích naučili vaši rodiče? Co pro vás znamenají peníze? Jak se cítíte, když se o penězích mluví? Jsou nějaký příběhy, který ovlivnily váš vztah k penězům? Co to podle vás znamená být bohatý? A jako poslední, tak trochu dětská otázka, co byste udělali, kdybyste zítra vyhráli 10 milionů v loterii?

DRŽTE VÝDAJE NA UZDĚ

Druhý krok už jste asi, hádám, někdy slyšeli, a ten je: utrácejte méně, než vyděláte, jinak nikdy nic neušetříte. K tomu vám nejlépe pomůže, pokud minimalizujete fixní náklady. Pro jistotu zmiňuji, že to jsou výdaje*, co platíte každý měsíc ve stejné výši. Nejčastěji se jedná o nájem, energie, telefon nebo například pevný internet. Budete mít klidné spaní, a pokud se pohybujeme v rovině rodinného hospodaření, tak vám zároveň ubude téma pro hádky.

HLÍDEJTE SI (rodinný) ROZPOČET

Za třetí, sestavte si rozpočet a sledujte, že se vám jej daří dodržovat. Ano, budete si muset zapisovat každou korunu, kterou utratíte, abyste mohli své hospodaření vyhodnocovat a postupně se zlepšovat, jinak to bohužel nemá výpovídající hodnotu. Já osobně doporučuji pomocnou aplikaci do telefonu a psát vše ihned, jinak něco zapomenete. Pokud nejste úplně pečliví nebo nemáte ještě vybudovaný návyk na zapisování, tak si můžete ještě večer v hlavě promítnout veškeré uskutečněné nákupy a platby za příslušný den. Vyhodnocení má smysl až za delší časový úsek, minimálně týden, spíš měsíc. Možná narazíte na částku, která vás zaskočí. (Jedna kamarádka jezdila hodně často taxíkem, a pak byla sama překvapená kolik to bylo za celý měsíc dohromady. Nakonec přišla na to, že neustále nestíhá, protože se pokaždé snaží „ještě něco dodělat“ a pak o-ou, nezbývá jiná možnost než si vzít taxi, aby nepřišla opět pozdě. A přitom by jí stačilo si jen lépe rozvrhnout čas a jet MHD nebo jít pěšky.)

„RYCHLÉ VÝDĚLKY“ NEFUNGUJÍ

Čtvrtý bod mě dokáže rozčílit. Prosím, vyvarujte se rychlým a zaručeným výdělkům typu „tohle je tutovka s vysokým výnosem“. Zkratky bohužel neexistují. Můžete vydělat hodně peněž, když jste dobří ve své práci – máte talent, nadání, velkou píli (talentovaný architekt, skvělý právník, nebo klidně výborná cukrářka). Nebo máte nějaký skvělý podnikatelský nápad a vymyslíte něco revolučního jako třeba Facebook. Ale i tak je cesta dlouhá a „něco“ se napracujete. A na výhry v loterii nebo v jakékoliv hazardní hře já prostě nevěřím.

SPOŘTE

A jako poslední: Spořte! Spořte brzy a často! Pokud si stanovíte nějakou cílovou částku, uvidíte, že vás bude bavit sledovat, že se k ní blížíte a garantuji vám pocit radosti, až jí poprvé dosáhnete. Z pozice Mazané Matky si na závěr dovolím #mazanytip. Spořte i svým dětem, ideálně hned od narození. I tady platí „lepší něco než nic“. Mně spořila už moje babička (z českého důchodu, ve kterém byla od mých asi pěti let). Mojí dceři teď posílá na spoření zase moje mamka. A aby to bylo stylové, nastavila si měsíční trvalý příkaz na den, kdy se Meda narodila.
Kdyby to nebyl začátečnický článek, napsala bych, že to jsou pravidelné platby do investičního portfolia, které je zamýšlené minimálně do jejích 18. narozenin. Ale podrobněji o spoření dětem napíšu zase příště.

Jinak, návodné otázky z bodu 1 si můžete odpovědět i s manželem nebo partnerem, pokud hospodaříte společně. Pokud máte příběh, který ovlivnil váš vztah k penězům, ráda si počtu! Tyhle příběhy mě totiž baví nejvíce 🙂

—–

*Jelikož se bavíme o osobním, potažmo rodinné rozpočtu, a není cílem vést pravé účetnictví, tak si dovolím zaměňovat slova náklady a výdaje. U rodinného hospodaření to beru tak, že jde v obou případech o reálný tok peněz. Zjednodušeně řečeno, výdaje i náklady znamená, že nám peníze z účtu odešly.