Nebojte, nebudu dávat ani jedinou radu, jak pečovat o miminko. Nedávno mě ale oslovil portál mamaclass.cz, jestli bych nechtěla připravit nějakou praktickou přednášku pro budoucí maminky. Chtěla! Možnost připravit webinář (narozdíl od ostatních dosavadních nabídek ke spolupráci) mě ale zaujala, protože jestli se opravdu jednou odhodlám k přípravě kurzů finanční gramotnosti pro děti, lektorské zkušenosti se mi budou hodit. Tady v článku zkusím vybrat takové „best of“ z mazaných tipů.

Když to vezmu pěkně popořádku, chronologicky:

  1. Nejdříve si udělejte přehled o tom, co je potřeba zařídit před porodem (výběr porodnice, výběr pediatra, žádost o peněžitou pomoc v mateřství, seznam porodních přání a prohlášení o jménu dítěte), a co po porodu (rodný list dítěte, registrace novorozence u zdravotní pojišťovny, požádat o otcovskou dovolenou pro tatínka, gynekologická kontrola po ukončení šestinedělí, žádost o rodičovský příspěvek).
  2. Při přípravě výbavičky pro miminko promýšlejte, jak zhruba velké bude v jakém ročním období. (Nemá smysl kupovat trička s krátkým rukávem na zimní měsíce nebo teplé kombinézy na léto. Takhle to zní, že je to každému jasné, ale potvrzení těhotenství se nám dostává právě v opačném ročním období, než se miminko narodí, takže v obchodech je v nabídce právě to, co pro novorozence opravdu nepotřebujeme.).
  3. Jestli bych měla doporučit jednu jedinou věc do porodnice, tak je to tlumené nebo červené světýlko na noční svícení. Využijete jej i později na noční kojení nebo přebalování.
  4. Schovávejte si veškeré účtenky od zdravotní péče a zdravotnických pomůcek souvisejících s těhotenstvím i porodem. Zdravotní pojišťovny na většinu zpětně přispívají. Miminko budete po narození přihlašovat ke stejné ZP, jako máte vy. A i novorozenci a děti mají nárok na příspěvky z fondu prevence, tak si nezapomeňte prostudovat benefity vaší pojišťovny.
  5. Předpokládám, že hodně času a úsilí věnujete přípravě na porod. To je samozřejmě důležité, ale nezapomeňte se rovnou připravit i na šestinedělí. Za sebe mohu doporučit i nácvik praktických věcí, které se zdají jako přirozené. U manipulace s autosedačkou, při rozložení a složení kočárku do auta se možná ale na první pokus dost zapotíte, tak je lepší si ho odbýt ještě bez plačícího miminka.
  6. Peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek jsou dvě samostatné a obrovské kapitoly. Na rodičovský příspěvek má nárok každá maminka, na PPM jen ta, která si dostatečně dlouho přispívala na nemocenské pojištění. Jo, a rodičovský příspěvek není to stejné co rodičovská dovolená!
  7. Pokud nechcete na úřady chodit osobně, není nic jednoduššího než si zařídit na Czechpointu datovou schránku. Pak veškerou komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení, Úřadem práce ČR, a případně i se zdravotní pojišťovnou můžete vyřídit z domu od počítače na pár kliků. Datovka postupně nahrazuje osobní a papírovou komunikaci nejen se státní správou. Za důležité považuji zmínit, že jakmile si schránku jednou zřídíte, nelze zrušit. Pokud se bojíte, že by vám nějaká zpráva unikla, doporučuji si nastavit upozornění na e-mail, to je zdarma. Notifikace přes SMS zprávu je placená služba, za kterou si mobilní operátor účtuje 3 Kč. 
  8. Jinak od roku 2023 toho v komunikaci se státem poměrně hodně zvládne aplikace MPSV Jenda. Do Jendy se dá snadno přihlásit například přes Bankovní identitu nebo Identitu občana. A uživatelsky je tahle platforma rozhodně přívětivější než datová schránka.
  9. Některá větší města nabízí maminkám a dětem cestování zdarma v MHD. Každý dopravní podnik si ale stanovuje vlastní pravidla pro doložení nároku na bezplatnou přepravu. Raději si tedy prostudujte webové stránky dopravce ve vašem městě.
  10. Pokud máte obavu o funkční finanční hospodaření (nejen) v době mateřství, není nic jednoduššího než si zkusit sestavit rodinný rozpočet a výdaje pravidelně sledovat. Pouze v případě, že budete mít přehled o svých finančních tocích, budete schopni něco změnit.
  11. Zdraví je vždy nejdůležitější, proto bych se pro všechny případy snažila naučit, jak poskytovat první pomoc dětem a případně zvážila i dětské úrazové pojištění.
  12. Být doma na mateřské, nebo spíš na rodičovské, může přinášet i daňové výhody do rodinného rozpočtu. Tady mám na mysli daňovou slevu na manželku, kterou si na vás může uplatit váš manžel jednou za rok v daňovém přiznání.
  13. Stejně tak se pracujícím maminkám nebo pracujícím tatínkům bude hodit daňové zvýhodnění na dítě, které vám může stát (jak jedinou položku) vyplatit i ve formě bonusu.

Tak to bylo hodně letem světem, ale věřím, že pokud vás nějaký bod zaujal, nebude problém rozkliknout odkaz na příslušný článek, kde téma zpracovávám podrobněji.

Až nasbírám zpětnou vazbu od kurzistek, je možné, že ještě nějaký #mazanytip doplním!